facebook
twitter

Чужбина

Хърватия и Сърбия си спретнаха нов скандал

1026
 ЕПА/БГНЕС
Александър Вучич

Сърбия и Хърватия влязоха в конфликт заради история и военни. Сръбският посланик в Загреб отказа да приеме протестна нота от хърватското МВнР, след като ведомството отказа да получи подобна нота от Белград, предаде Танюг.  Това стана, след като хърватските гранични власти не пуснаха в страната сръбска военна делегация, която трябваше да присъства на възпоменателна церемония за жертвите на концлагера Ясеновац от Втората световна война. Членовете на делегацията, курсанти от Военната академия и кадети, били претърсени на границата и след като в багажа им били открити военни униформи, им забранили да влязат на хърватска територия. Те предложили да оставят униформите на граничния пункт, но хърватските граничари им отговорили, че причината за забраната не е в униформите, а в "липсата на документи и доказателства за целта на пътуването". Сръбският президент Александър Вучич коментира, че хърватите "не искат да си спомнят миналото си от Втората световна война".

Лагерът Ясеновац, известен като "хърватския Аушвиц", е най-големият концентрационен лагер в профашистката Независима хърватска държава през Втората световна война, където са избити десетки хиляди сърби, евреи и роми.

Сърбия и Хърватия не за пръв път влизат в скандал и утежняват допълнително обтегнатите си отношения след войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. В началото на август 2018 г. Вучич направи изказване, с което сравни хърватските политици с Хитлер. Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович тогава отмени посещението си в Сърбия. В средата на април 2018 г. хърватска парламентарна делегация прекъсна посещението си в Сърбия, след като сръбският ултранационалист Воислав Шешел, осъден за военни престъпления от съда на ООН, изгори хърватското знаме.

Все още няма коментари

Още

Макрон се кара на израелски полицаи и ги гони от църква в Йерусалим

22.01.2020

3647 19
Властта създава втора НСО

21.01.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

21514 29
Боклукът по нашите пристанища предизвика трус и в Скопие

20.01.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4923 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

×