facebook
twitter

Чужбина

Холандски министър подаде оставка заради престъпления на мигранти

740
ЕПА/БГНЕС
Холандският министър за миграцията Марк Харберс подаде оставка.

Холандският министър за миграцията Марк Харберс обяви, че подава оставка след остри критики за омаловажени статистики и пропуснати данни в доклад за престъпността сред кандидатите за убежище, предадоха агенциите. Министерството бе критикувано, че в доклада, който бе предоставен на парламента, леки нарушения като кражби от сергии се описват съвсем конкретно, докато тежки престъпления като сексуални нападения и убийства се вкарват в категория "други". Много депутати повдигнаха въпроса дали пропуските в статистиките са неволна грешка или целенасочено решение. Депутатът и лидер на антиимигрантската Партия на свободата Герт Вилдерс обвини министерството, че "замита под килима" твърдения за тежки престъпления, извършени от хилядите кандидати за убежище в Холандия.

Харберс, който отговаряше за миграцията и даването на убежище, заяви, че поема политическата отговорност за грешната преценка на министерството си. Той същевременно увери, че пропускането на по-конкретни данни за тежки престъпления е "напълно неволно", съобщиха местни медии. Вилдерс заяви, че оставката на Харберс е "единственият правилен изход". Тя идва броени дни преди изборите за Европейски парламент, които в Холандия ще се проведат днес. Очаква се на тях холандските популисти да получат нараснала подкрепа според допитванията.

 

СКАНДАЛ

Четири дни преди изборите за федерални и европейски депутати, както и за местна власт Белгия е разтърсена от нов политически скандал, съобщават местни медии. Разпространен таен звукозапис показва, че полицията в Антверпен е получила нареждане да задържа с предимство чужденци, които подлежат на бързо принудително прогонване.

 

 

 

Все още няма коментари

Още

ООН отчете рекорден брой бежанци в глобален мащаб

19.06.2019

185 1
Оставката и Корнелия

19.06.2019

Деян Копчев

1670
Тръмп: Започва масова депортация на нелегални имигранти

18.06.2019

1554 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×