Медия без
политическа реклама

Гърция дава по 2000 евро на новородено бебе

06 Авг. 2019
Атина е подготвила 14 мерки за насърчаване на раждаемостта.
ЕПА/БГНЕС
Атина е подготвила 14 мерки за насърчаване на раждаемостта.

Финансови и социални стимули готви гръцкото правителство, за да насърчи раждаемостта. 2000 евро за всяко новородено дете, защита от уволнение до 24 месеца след раждане на дете, въвеждане на анонимно раждане с цел намаляване броя на изоставените бебета са част от общо 14 мерки, предложени от министерството на труда за следващата календарна година. Правителството трябва да осигури 180 милиона евро за новите надбавки, които ще бъдат изплатени на около 90 хиляди майки. 

Предвидени са и стипендии за млади майки студентки, както и възможност да се избере времето за ползване на отпуск по майчинство. Родители, за чието дете не е имало място в държавна детска градина, ще получават купони в размер на 180 евро за период от 10 месеца. Планира се удължаване на работното време в детските градини.

Според проучвания до 2050 г. населението на Гърция ще наброява между 8.3 и 10 милиона, като средната възраст ще бъде 47-50 години, а хората над 65-годишна възраст ще представляват около 33% населението на страната. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата