facebook
twitter

Чужбина

Горещата вълна запали Испания

Температурите в някои части в Западна Европа са над 40 градуса
678
ЕПА/БГНЕС
Огромен пожар бушува в североизточната част на Испания. Огнената стихия е обхванала площ от 5500 хектара.

Рекордните жеги, обхванали Европа в последните дни, предизвикаха и големи пожари, предадоха информационните агенции. Огромен пожар бушува в североизточната част на Испания. Огнената стихия е обхванала площ от 5500 хектара. Властите в Каталуния са евакуирали повече от 50 души от засегнатите райони край река Ебро. Регионалният вътрешен министър на Каталуния Микел Бук предупреди, че 20 000 хектара са застрашени от най-големия в последните две десетилетия горски пожар в испанската област. 120 души от специализирано подразделение на испанската армия се присъедини към местните пожарникари, които работят денонощно за овладяване на пламъците, бушуващи в труднодостъпен хълмист терен. Това са най-големите пожари в региона през последните 20 години. Властите подозират, че пожарът може да е тръгнал от неправилно складиран тор. Пожарникарите очакват високите температури и сухото време да разпалят още по-силно пламъците. Температурите в Каталуния достигнаха и надхвърлят 36 градуса по Целзий. 

Цяла Испания е в плен на горещините. В северозападната част на страната синоптиците очакват температурите да стигнат днес до 45 градуса. И във Франция страдат от над 40-градусови юнски жеги, а властите в Париж предупредиха населението да се въздържа от употреба на личните си автомобили заради смога над града. Температури между 38 и 41 градуса по Целзий бяха отчетени в районите южно от река Лоара, между 33 до 37 градуса по на север в департаментите, обявен е оранжев код. По-ниски са температурите по средиземноморското крайбрежие. Средната максимална температура във Франция в сряда беше 34.9 градуса и вече счупи рекорда за най-топъл ден през юни. Метеоролозите прогнозират, че е възможно днес да бъде подобрен националният рекорд за най-горещ ден, който в момента е 12 август 2003 г. - тогава в департамент Гар, Южна Франция, бяха отчетени 44.1 градуса по Целзий. Горещата вълна през 2003 г. погуби 15 000 души.

Температури над 40 градуса се очакват днес и на Апенините. Жегите в Италия вече взеха жертва - 72-годишен бездомник почина край централната гара в Милано. Необичайни жеги мъчат също така Швейцария и Германия, където също се очаква днес живакът в термометрите да прехвърли 40 градуса.

 МЕРКИ

Заради жегите властите в Германия наложиха ограничения на скоростта по пътищата, включително и по магистралите, съобщиха местните медии. В отделни участъци по аутобаните скоростта беше ограничена до 100 км/ч. При високите температури, които в някои райони на слънце надхвърлиха 45 градуса по Целзий, асфалтът започва лесно да се размеква и деформира, а това се влошава от бързо минаващите автомобили.

Все още няма коментари

Още

Във все повече страни ваксините стават задължителни
Най-малко 3 са жертвите на пожарите в Австралия

09.11.2019

56
Над 90 пожара бушуват в австралийския щат Нов Южен Уелс

08.11.2019

44 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×