facebook
twitter

Чужбина

Германски депутати спечелили 16 млн. евро от странични дейности

Най-малко 202 от 709 членове на Бундестага са получили поне веднъж хонорар от началото на мандата
238
 ЕПА/БГНЕС
В момента основната зала на Бундестага в Берлин се ремонтира, докато депутатите са в лятна ваканция до 10 септември. Ремонтът е на стойност 419 000 евро.

Стотици депутати в Бундестага заработват допълнителни суми освен заплатата си като народни избраници, сочат данни на сп. "Шпигел" и сайта abgeordnetenwatch.com. Според тях всеки четвърти народен представител в Германия изкарва сериозни суми от странична дейност. Изследването се базира на данните, предоставени от самите депутати и публикувани на сайта на германския парламент. Най-малко 202 от 709 членове на Бундестага са получили поне веднъж хонорар за извънпарламентарна дейност, което е около 28.5% от  всички депутати. От есента на 2017 г. те са си разпределили около 16.5 млн. евро. Най-много са представителите на либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и управляващия Християндемократичен съюз (ХДС). Най-малко са те сред партия "Зелените" - около 15%, докато в крайнодясната "Алтернатива за Германия" са 21 на сто. 

Рекордьор сред депутати е Себастиан Брем от Християнсоциалния съюз (ХСС), коалиционен партньор на ХДС. Той е заработил около 1.38 милиона евро от изборите през 2017 г. Брем е консултант по данъчни въпроси и е обслужил по тази линия поне 241 клиенти. На второ място са либералът Карл-Юлис Кроненберг с печалба от 1.11 милиона евро, като повечето пари са получени от ролята му на мениджър в редица компании в областта Зауерланд в провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Напред в тази класация са също така лидерът на либералите Кристиян Линднер с 311 000 евро от хонорари за лекции и бившият фракционен шеф на Лявата партия Грегор Гизи, който е спечелил 342 000 евро от дейността си като юрист и издател на книги.  Бившият министър на здравеопазването Ула Шмид от социалдемократите пък е взела 120 000 евро от ръководен пост в швейцарския фармацевтичен концерн "Зигфрид холдинг". Бившият транспортен министър Петер Рамзауер от ХСС е получил 300 000 евро хонорари като "стратегически съветник".

Депутатите не са длъжни да обявяват точните суми, те само трябва да посочат в коя от общо десетте възможни групи попадат доходите им. Първата група включва доходи от 1000 до 30 000 евро, а десетата - доходи над 250 000 евро. Повечето от обявените доходи попадат в първата група, но има и депутати с доходи от над 2 млн. евро от странична дейност.

 ПРАКТИКИ

Целият въпрос е в твърде меките правила в Бундестага за отчитане на доходите от допълнителна дейност, заради което и тази практика от дълги години е обект на критика от страна на организации, борещи се с корупцията. Един от авторите на подобни проучвания Свен Остерберг споделя, че не е имал за цел да покаже, че парламентът е "купен" от лобисти, а че, по думите му, "създава усещането, че може да бъде купен". В този смисъл изследователят настоява за затягане на законодателството. Например да бъде забранено на членове на парламентарната комисия по икономика да упражняват платена допълнителна дейност в промишлеността.

 Петер Рамзауер: "Публикуването на данните води само до заблуждение".

 

Все още няма коментари

Още

Вузовете ще получат 50 млн. лв. за по-високи заплати на асистентите
Бедна България е в Топ 5 на ЕС по брой чиновници

07.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6181 5
Бизнесът не подкрепя 30%-ното вдигане на заплатите на чиновниците

29.08.2020

Обновена

5911 16

Влез или се регистрирай за да коментираш