Медия без
политическа реклама

Германия предлага по-леки правила за получаване на гражданство

Предстои идеята да бъде одобрена от парламента

23 Авг. 2023
Pixabay

Германският кабинет одобри планове за съкращаване на пътя към гражданство за имигрантите и за разрешаване на повече хора да имат двойно гражданство, предава БГНЕС по информация на АФП.

Съгласно предложените нови правила, които все още трябва да бъдат одобрени от парламента, натурализацията в Германия ще бъде възможна след пет години, а не след осем, както е сега.

Тези, които са особено добре интегрирани и имат много добри познания по немски език, ще могат да получат гражданство само след три години.

Бъдещите нови граждани ще трябва да докажат, че не са зависими от държавна помощ, въпреки че това условие ще има изключения.

Проектозаконът ще даде възможност на повече хора да получат двойно гражданство, включително и на тези от голямата турска общност в Германия.

Пътят към гражданството остава труден за много имигранти от Турция и други страни, които са дошли в Германия като така наречените "гастарбайтери" през втората половина на ХХ век.

Понастоящем правото на двойно гражданство като цяло е ограничено до гражданите на ЕС и Швейцария, въпреки че на практика има и изключения.

Преразглеждането на германското законодателство в областта на гражданството беше ключово обещание, поето от ръководеното от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц при идването му на власт в края на 2021 г.

Най-голямата икономика в Европа също се опитва да привлече чуждестранни работници, за да запълни острия недостиг на работна ръка, и се стреми да се превърне в по-привлекателна дестинация.

Новият закон отразява "многообразното общество" на Германия, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Файзер на пресконференция.

Германия е в "глобална конкуренция за най-добрите умове" и ще подобри офертата си за потенциални работници, като предложи ясен път за получаване на гражданство, каза Файзер. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Германия, гражданство

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?