Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фейсбук решава съдбата на Доналд Тръмп

16 Февр. 2021
БГНЕС/ЕПА

Очаква се скоро Фейсбук да съобщи дали ще позволи на Доналд Тръмп да се върне в платформата, след като беше блокиран миналия месец заради това, че с думите си провокира хаос, насилие и щурм на Капитолия на 6 януари.

Решението ще бъде взето от надзорния съвет на Фейсбук, който е съставен от 20 души, сред които хуманитарни активисти, религиозни експерти, юристи, бившият главен редактор на в. ''Гардиън'' Алън Ръсбриджър и бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит. Съветът е създаден в края на 2020 г. и функционира като независимо звено на социалната мрежа, което взима решения по най-заплетените въпроси за модериране на съдържанието. 

''Надзорният съвет трябва да признае, че присъствието на Тръмп в социалните мрежи направи света несигурно място“, се казва в писмо на Change the Terms, сдружение на над 60 правозащитни групи. За постоянна забрана на Тръмп във Фейсбук се обяви и бившият главен отговорник за сигурността на платформата Алекс Стеймос.

Решението за блокиране на достъпа на Тръмп до основните социални медии след бунтовете в Капитолия беше похвалено от критиците на бившия президент, както и от повечето американци, но беше осъдено от привържениците му и защитниците на свободата на словото, които предупредиха, че така се създава опасен прецедент. Много от тях отбелязват, че проблемите на Фейсбук с дезинформацията и речта на омразата не започват и не завършват с Тръмп и че платформата трябва да подобри своите политики и начина, по който те се прилагат.

Ютуб и други социални медии също блокираха акунтите на Тръмп, а Снапчат и Туитър казаха, че забраната ще бъде за постоянно.

Още по темата