Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Фейсбук" плаща $5 млрд. глоба в САЩ

25 Юли 2019
ЕПА/БГНЕС
Марк Зукърбърг

 

Компанията "Фейсбук" ще плати 5 млрд. долара глоба в извънсъдебно споразумение заради това, че не е опазила личните данни на потребителите си. Това се очакваше да бъде обявено в сряда от Федералната комисия по търговията на САЩ, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг ще трябва да удостоверява на всеки три месеца, че компанията правилно опазва поверителността на личните данни на потребителите, заяви осведомен източник.

Американската компания "Епъл" подслушва лични разговори и гласови команди на потребители, съобщи испанският в. "Ел Паис". Според изданието фирмата има служители в Испания, които слушат записи на различни езици, включително френски и немски. Според източници това се правело за подобряване на гласовия софтуер Siri. Въпреки това според публикацията се анализират не само директни заявки до Siri, но и личните разговори на потребителите.

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало антитръстово разследване срещу водещите онлайн платформи, които успяват да заемат доминираща позиция на пазара, и дали участват в дейности, насочени към задушаване на конкуренцията, потискане на иновациите и причиняване на други вреди на потребителите. „Уолстрийт джърнал", цитирайки източници, пише, че разследването създава нова заплаха за компании като "Фейсбук", "Гугъл", "Амазон" и  Епъл".

Още по темата