Медия без
политическа реклама

ЕС временно смекчава санкциите срещу Сирия

24 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Разрушителният трус на 6 февруари уби над 42 000 души в Турция и над 3600 в Сирия.

Европейският съюз обяви, че временно облекчава санкциите срещу Сирия, за да ускори доставките на помощ за страната две седмици след опустошителното земетресение. Вече не се налага хуманитарните организации да искат разрешение от правителствата на държавите членки на ЕС, преди да изпратят доставки и услуги на санкционирани лица в Сирия, се казва в изявление на Европейския съвет. Мярката ще продължи шест месеца и е взета "с оглед на сериозността на хуманитарната криза в Сирия, изострена от земетресението", предава БГНЕС.

Разрушителният трус с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер на 6 февруари уби над 42 000 души в Турция и над 3600 в Сирия.

ЕС изтъкна, че той и неговите държави членки са в челните редици на донорите на хуманитарна помощ за разкъсваната от конфликт Сирия, като са предоставили от 2011 г. общо €27,4 млрд. за тази страна и за съседите ѝ като Турция, които са приели бежанци. След земетресението ЕС предостави €3,5 млн. за спешни хуманитарни нужди в Сирия.

Правителството в Дамаск и свързаните с него бизнеси са под санкции на ЕС заради жестоките репресии над населението, което затруднява европейските помощи. Санкциите на ЕС от 2011 г. са насочени срещу 291 физически лица и 70 юридически лица, на които се замразяват активите и забраняват пътуванията в общността.

Световната здравна организация заяви в сряда, че се възползва от паузата в санкциите след земетресението, за да премести крайно необходимите здравни доставки и оборудване в разкъсваната от война Сирия. Но активисти и екипи за спешна помощ в северозападната част на Сирия осъдиха бавния отговор на ООН на земетресението в контролираните от бунтовниците райони, като го противопоставиха на хуманитарна помощ, която бе доставена със самолети на контролираните от правителството летища.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?