Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган обяви 2021-ва за година на реформи

27 Дек. 2020
ЕПА/БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви намерение за провеждане на реформи през 2021 г. Той обясни, че планираните структурни реформи ще помогнат на страната да излезе от икономическата криза.

Според турския държавен глава, 2021 г. трябва да бъде "година на демократични и икономически реформи".

"Имаме намерение за изградим система на основата на производството и заетостта", заяви Ердоган, без да влиза в подробности. Според него обаче това ще позволи да бъде разруши "триъгълникът на злото", както Ердоган нарича зависимостите между процента, инфлацията и обменния курс.

Турският президент ще представи възможно по-скоро пред парламента планираните от него реформи. "Ние провеждаме демократични реформи не защото някой ни принуждава, а защото народът ни го заслужава", каза още Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Турската икономика пострада през 2020 г. от падането на курса на лирата и ръста на цените. Наложи се Централната банка на Турция да повиши основния лихвен процент, който сега е 17%. В предишни свои изказвания Ердоган обясни икономическите проблеми на Турция с резултатите от "целенасочени атаки от чужбина" срещу националната икономика. 

Ключови думи:

Ердоган, Турция