Медия без
политическа реклама

Еманюел Макрон призна отговорността на Франция за геноцида в Руанда

29 Май 2021
БГНЕС
Еманюел Макрон и президента на Руанда Пол Кагаме.

Френският президент Еманюел Макрон последва примера на германския канцлер Ангела Меркел и заяви, че Франция има "роля, история и политическа отговорност" спрямо Руанда, но подчерта, че страната не е била съучастник в геноцида през 1994 г., при който загиват 500 хил. души, предаде France 24. Френският президент пристигна в столицата Кигали в четвъртък и бе посрещнат от президента на Руанда Пол Кагаме. Целта на посещението бе двете страни да потушат почти три десетилетия политическо напрежение.

Посещението на Макрон в Руанда се случва след публикуването на два доклада през март и април, чиято цел е да изследват ролята на Франция в геноцида. В констатациите, приети от френското правителство, историците обвиняват Париж в тесни връзки с етническия режим на мнозинството хуту, които избиват 500 хил. души от малцинството тутси, както и умерени хуту. Комисията обаче не намери доказателства за съучастието на Франция в кръвопролитията.

Макрон е първият френски лидер от 2010 г. насам, посетил централноафриканската държава. ''Стоейки тук днес със смирение и уважение аз осъзнах нашите отговорности'', каза Макрон в речта си пред паметника в Кигали, където са погребани останките на 250 хил. жертви на геноцида. 

Докато някои се надяваха на пълно извинение, коментарите на Макрон отидоха по-далеч от тези на предшествениците му. Френският президент каза, че само онези, които са оцелели след ужасните събития, ''може би ще имат силата да простят''. 

 

Още по темата