Quantcast

Медия без
политическа реклама

Еманюел Макрон призна отговорността на Франция за геноцида в Руанда

29 Май 2021
БГНЕС
Еманюел Макрон и президента на Руанда Пол Кагаме.

Френският президент Еманюел Макрон последва примера на германския канцлер Ангела Меркел и заяви, че Франция има "роля, история и политическа отговорност" спрямо Руанда, но подчерта, че страната не е била съучастник в геноцида през 1994 г., при който загиват 500 хил. души, предаде France 24. Френският президент пристигна в столицата Кигали в четвъртък и бе посрещнат от президента на Руанда Пол Кагаме. Целта на посещението бе двете страни да потушат почти три десетилетия политическо напрежение.

Посещението на Макрон в Руанда се случва след публикуването на два доклада през март и април, чиято цел е да изследват ролята на Франция в геноцида. В констатациите, приети от френското правителство, историците обвиняват Париж в тесни връзки с етническия режим на мнозинството хуту, които избиват 500 хил. души от малцинството тутси, както и умерени хуту. Комисията обаче не намери доказателства за съучастието на Франция в кръвопролитията.

Макрон е първият френски лидер от 2010 г. насам, посетил централноафриканската държава. ''Стоейки тук днес със смирение и уважение аз осъзнах нашите отговорности'', каза Макрон в речта си пред паметника в Кигали, където са погребани останките на 250 хил. жертви на геноцида. 

Докато някои се надяваха на пълно извинение, коментарите на Макрон отидоха по-далеч от тези на предшествениците му. Френският президент каза, че само онези, които са оцелели след ужасните събития, ''може би ще имат силата да простят''. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?