Медия без
политическа реклама

ЕК спира компенсациите за бизнеса заради ковид след 30 юни

Остават в сила само отделни схема за подкрепа

13 Май 2022

Европейската комисия спира компенсациите за бизнеса заради COVID-19 след 30 юни. Комисията не възнамерява да удължи срока за действие на временната рамка за държавна помощ след тази дата. В сила ще останат само отделни мерки, въведени в края на миналата година.

Това съобщи заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестегер по повод изтичащия срок на действие на въведената през 2020 г. облекчена схема за одобряване на държавни помощи във връзка с пандемията. Временната рамка за държавна помощ в контекста на пандемията от COVID бе приета през 2020 г., за да улесни държавите да подкрепят научните изследвания и бизнеса, както и да защитят работните места. Рамката мина през 6 изменения, като последното от тях е от ноември, 2021 г.

„Към днешна дата Комисията е приела над 1300 решения в контекста на пандемията от коронавирус, като е одобрила почти 950 национални мерки на стойност близо 3,2 трилиона евро под формата на държавни помощи. Разбира се, размерът на помощта, нотифицирана от държавите членки и одобрена от Комисията, и реално оползотворената помощ са две различни неща. Въз основа на данните, предоставени от държавите-членки в периода между средата на март 2020 г. и юни 2021 г. от помощта в размер на над 3 трилиона евро, одобрена през този период, действително са били изразходвани около 730 милиарда евро“, обясни Вестегер вчера, цитирана от пресслужбата на комисията. От ЕК считат обаче, че временната мярка вече не е необходима заради облекчаването на ограниченията, отшумяването на пандемията и започналото възстановяване на икономиките след тази криза.

След 30 юни ще останат да действат две мерки, въведени в края на миналата година – правото на държавите да въвеждат стимули за инвестициите с цел ускоряване на екологичния и цифров преход, както и мерки за подкрепа на платежоспособността. Първата мярка е със срок на прилагане 31 декември, 2022 г., а втората – с хоризонт до декември, 2023 г. Преходен период има и за преобразуването на инструментите, свързани с дълг, в други форми на помощ – края на юни, 2023 г. От комисията изтъкват, че Европа е изправена пред друг вид криза заради войната в Украйна и помощта към засегнатите сектори ще продължи, но под друга форма.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата