Медия без
политическа реклама

Двама са загинали и 5-ма са изчезнали при сблъсък на кораб с лодка в Унгария

19 Май 2024
Моторната лодка с 8 пътници на борда, от които вероятно е оцелял само един, се е блъснала в круизния кораб "Хайделберг"
EPA/BGNES
Моторната лодка с 8 пътници на борда, от които вероятно е оцелял само един, се е блъснала в круизния кораб "Хайделберг"

Унгарската полиция съобщи, че двама души са загинали, а други петима са в неизвестност, след като круизен кораб и моторна лодка са се сблъскали по река Дунав в северната част на страната, предаде БГНЕС.

Спасителните екипи, подсилени от 25 лодки, хеликоптер и няколко безпилотни летателни апарата, продължаваха да търсят оцелели късно тази вечер.

В събота вечерта един мъж е бил намерен с кървяща рана на главата близо до село Верош, на 55 км северно от Будапеща, съобщиха властите. Той е участвал в "речен инцидент, вероятно инцидент с лодка", като полицията незабавно е претърсила района.

След няколко часа издирване са открити телата на мъж и жена, както и повредена малка моторна лодка, която е извадена на брега.

На борда на моторната лодка е имало "осем възрастни, петима от които - трима мъже и две жени - все още се издирват активно като изчезнали", заяви говорителят на полицията Сома Чеци на пресконференция в неделя. Властите заявиха, че са установили, че по време на инцидента в района е имало круизен кораб. По-късно полицията е спряла круизен кораб с видими повреди по корпуса близо до град Комаром, по-нагоре по течението на реката.

Унгарският новинарски сайт Telex идентифицира круизния кораб като регистрирания в Швейцария двуетажен кораб Heidelberg и съобщи, че полицията проверява плавателния съд.

В съобщението се казва също, че полицията разпитва около 110-те пътници на борда.

Властите са започнали наказателно производство срещу неизвестен извършител по подозрение, че е застрашил водния трафик, което е довело до смъртта на няколко души.