Медия без
политическа реклама

Двама изчезнали след сблъсък на два кораба в Балтийско море

13 Дек. 2021
БГНЕС
Датският товарен кораб „Карин Хоей“, след като се сблъсква с британски товарен кораб в Балтийско море между шведския град Истад и датския остров Борнхолм.

Двама души се водят за изчезнали и се издирват след сблъсък на два товарни кораба в Балтийско море в ранните часове днес при мъгла, предаде АФП, съобщава БНР.

Сблъсъкът е станал в шведски териториални води между южния шведски град Истад и датския остров Борнхолм. След сблъсъка 55-метровия „Карин Хоей“ (Karin Hoej), регистриран в Дания, се преобърнал на 180 градуса, обяви Шведската морска администрация. Двама души от неговия екипаж се издирват. Другият кораб – 90-метровият „Скот Кериър“ (Scot Carrier), който е регистриран във Великобритания, е оперативно функционален и екипажът му е добре.

Спасителната операция в района на сблъсъка, който е осеян с отломки, продължаи пет часа след инцидента. Температурата на водата там е 4-6 градуса по Целзий.

Дания помага на шведските власти в спасителната операция, в която участват общо девет плавателни съда, включително датски хеликоптер. Двата товарни кораба плавали в една посока, преди да се сблъскат.