Quantcast

Медия без
политическа реклама

Допитване дава преднина на Тръмп пред Байдън на президентските избори в САЩ

08 Май 2023
БГНЕС
Доналд Тръмп

Рейтингът на американския президент Джо Байдън удари кариерно дъно, показва последно проучване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си, предава БНР.

Проучването показва още, че все повече американци се съмняват в  остротата на умствените му способности, а подкрепата към него е значително по-ниска отпреди 4 години.

В анкетата на въпроса кого биха подкрепили на изборите през 2024 г., на които Байдън вече обяви, че ще се кандидатира, 44% отговарят, че биха гласували за Тръмп. 38% биха дали гласа си за настоящия държавен глава. Останалите 18 процента или не са решили, или са дали друг отговор.

Въпреки  все още отворената за номинации листа на републиканците за изборите през 2024 г. в момента Тръмп остава с по-голяма подкрепа и от губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който вероятно би бил най-сериозният му конкурент. За него казват, че биха гласували 42% от анкетираните.

И що се отнася до икономиката, 54 процента срещу 36% от участниците в допитването смятат, че Тръмп се е справял по-добре като президент, отколкото Байдън досега.

63 процента от участниците в  анкетата са на мнение, че настоящият американски президент няма умствената острота, а 62 процента са на мнение, че Байдън не е в добро физическо здраве, за да работи.

Тръмп също не е млад, но за разлика от Байдън 54% от избирателите приемат, че умствено и физически той е здрав и може да изпълнява задълженията си.

Анализаторите отбелязват още и това, че според някои социологически проучвания с отправянето на различни обвинения към Доналд Тръмп подкрепата за него нараства.

Ключови думи:

Джо Байдън, Доналд Тръмп

Още по темата