Quantcast

Медия без
политическа реклама

Доналд Тръмп заведе дело срещу племенницата си и New York Times

23 Септ. 2021
БГНЕС
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело пред щатския съд в Ню Йорк срещу племенницата си Мери Тръмп, както и срещу няколко журналисти от вестник New York Times заради разкриване на данъчна информация, публикувана в няколко статии на вестника, предава Си Ен Ен.

Ако спечели, Тръмп ще получи обезщетение от не по-малко от сто милиона долара. С разкритията си Мери Тръмп е нарушила споразумение за поверителност от 2001 г., сключено между семейството. Бившият президент обвинява журналистите на медията в намеса в споразумението и че с действията си са накарали Мери Тръмп да го наруши.

Обвинените журналисти са Сюзън Крейг, Дейвид Барстоу и Ръс Бьотнер. Те спечелиха награда ''Пулицър'' за 18-месечното си разследване на финансите на Тръмп, което ''развенчава твърденията му за богатство и разкрива бизнес империя, която заобикаля данъците'', пише на уебсайта на журналистическата награда. Доналд Тръмп отхвърли матирала като ''много стара скучна и често разказвана история'', въпреки че не оспори пряко нито едно от обвиненията. 

Мери Тръмп, дъщерята на по-големия брат на бившия президент Фред Тръмп-младши, не един път се е изказвала негатовно за чичо си, включително и с книгата ''Твърде много и никога достатъчно: Как семейството ми създаде най-опасния човек в света'', в която обрисува неприятна картина на семейство Тръмп и техните финансови отношения. В книгата тя разкрива, че е била основният източник на информация на New York Times относно данъците на бизнес империята на бившия президент. По-малкият брат на Доналд Тръмп Робърт бе начело на усилията за блокиране на книгата на Мери, тъй като тя нарушава условията на споразумението за конфиденциалност, което семейството сключва след смъртта на Фред Тръмп.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е платил само 750 долара данък върху своите доходи в годината, в която е избран да заеме поста, и още 750 долара през първата си година в Белия дом. Това показва разследване на "Ню Йорк Таймс".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?