Медия без
политическа реклама

Долната камара в САЩ ограничи Тръмп да използва военна сила срещу Иран

10 Яну. 2020

Камарата на представителите на САЩ прие резолюция за ограничаване на правомощията на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран, съобщиха световните агенции.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюцията почти изцяло по партийна линия, макар че текстът беше подкрепен и от трима републиканци, а осем от демократите гласуваха против.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че макар и да не е правно обвързваща и да не изисква подписване от президента, тази резолюция има значение, защото е "декларация на Конгреса на САЩ".

Сега резолюцията се изпраща за гласуване в Сената, където републиканците държат 53 от 100 места и рядко гласуват против президента. Този път обаче най-малко двама сенатори републиканци изразиха готовност да подкрепят текста.

Белият дом разкритикува резолюцията. "Тази резолюция е неразумна, а приемането ѝ от Конгреса може да подкопае способността на САЩ да защитават американските граждани, на които Иран продължава да се стреми да навреди", се казва в изявлението.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?