Медия без
политическа реклама

НАТО подсилва контингента си в Косово след тежки сблъсъци

Алиансът осъди непровокираните атаки и обеща да продължи да действа безпристрастно

30 Май 2023Обновена
АНСА ЕПА

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово след сблъсъците с протестиращи сърби в региона, предадоха Ройтерс и БТА. 

"В отговор на неотдавнашните безредици и раняването на 30 членове на силите КФОР НАТО нареди разполагането на Оперативния резерв на своите сили (ORF) в Западните Балкани", заяви алиансът в декларация.

"Искам да похваля КейФОР, че предприе бързи, сдържани и професионални  действия, за да бъдат прекратени безредиците и да бъдат спасени животи. Насилието трябва да бъде прекратено и всички страни трябва да спрат да предприемат действия, които подкопават мира във всички общности в Косово“, заяви командващият Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюарт Мънч, цитиран от "Косово онлайн".

Командването на НАТО в Неапол заяви, че следи отблизо ситуацията в Косово и че ще продължи да координира действията си с КФОР в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. 

Италианската агенция АНСА съобщи, че 41 войници от силите на КФОР, сред които 11 от Италия, са ранени при тежките сблъсъци с протестиращи сърби в Косово. КФОР са ръководени от НАТО сили, разположени и отговорни за гарантирането на стабилността в Косово. Именно те са влезли в сблъсъци със сръбски протестиращи, които настояват за изтеглянето на етнически албански кметове. 

КФОР обяви, че няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент са станали мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства.
Италианският външен министър Анджело Таяни потвърди  в Twitter, че сред ранените са 11 италиански войници от КФОР.

Сръбското издание Alo твърди, че военните на НАТО са използвали най-малко 1 хеликоптер HH-60M Black Hawk като линейка в опит  да евакуират ранените в Звечан. Освен това в Косовска Митровица са забелязани няколко военни превозни средства на КФОР, които са извели ранени от района. 

Групи от етнически сърби в Северно Косово стигнаха до сблъсъци с полицията, докато се опитваха да блокират входа на общински сгради, за да попречат на новоизбраните официални представители да влязат, предадоха местните медии, цитирани от БТА.

НАТО потвърди  за ранените военни от КФОР и осъди "непровокираните атаки" срещу тях. „Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които допълнително подклаждат напрежението, и да участват в диалог. КФОР ще предприеме всички необходими действия за поддържане на безопасна среда и ще продължи да действа безпристрастно“, се казва в публикация на пресслужбата на Алианса.

Президентът на Сърбия Александър Вучич направи обръщение към гражданите относно ситуацията в Косово след драматичните събития в Звечан. По думите му през последните три дни ясно се вижда какво е било подготвено  - всичко е било организирано от Албин Курти, който е искал да се стигне до конфликт между сърбите и НАТО, предава Kosovo Online.

"Въпреки че от месеци говорихме, че Албин Курти има само едно желание - да предизвика конфликти в Косово и Метохия, да доведе до кръвопролития в целия регион, малцина искаха да чуят истината, искаха да разберат същността на всичко, което се случва в Косово. През последните три дни дори слаб и политически неграмотен човек можеше да разбере какво му е подготвено днес", подчерта президентът.

Вучич съобщи, че след конфликта със специалните части в Звечан 52 души са потърсили медицинска помощ, трима от които са тежко ранени, а най-тежко Драгиша Галяк, който е прострелян два пъти е в интензивно отделение. "Драгиша Галяк, 50-годишен портиер от Косовска Митровица, беше уцелен отзад с два куршума." И в този момент започва отговорът на сърбите с камъни и по всякакви други начини", каза Вучич в обръщението си към обществеността. "Вярваме, че ако няма усложнения, че той ще оцелее", добави Вучич.

По думите му четирима сърби - Небойша Елезович, Радош Петрович, Сречко Виткович и Душан Обренович - са арестувани и че се водят преговори за освобождаването им.

Той съобщи, че вицепрезидентът на Сръбската листа Игор Симич е предупредил КФОР, че албанските специални сили са внесли оръжия и снайперисти в съоръженията, докато сърбите са оказали ненасилствена съпротива.

"Както можете да видите, има големи и сериозни последствия, за които Албин Курти е отговорен и виновен единствено. Предупредих за това снощи, преди пет дни, никой не искаше да чуе", каза президентът.

Посланикът на САЩ Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а след това заедно с посланиците на другите западни сили - Франция, Италия, Германия и Великобритания, проведе среща и с министър-председателя Албин Курти, като го призова да предприеме стъпки за деескалация на ситуацията и намаляване на напрежението. Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други сгради, а не от сградите на общините. "Мирният протест трябва да остане мирен", заяви Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на ЕС Томаш Шуньог пък осъди нападението над журналистическите коли, като заяви, че "на журналистите трябва да се позволи да извършват работата си, без да се страхуват за безопасността си".

Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Косово като "тревожна", обвинявайки САЩ и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света. Голям "взрив" се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия", заяви той по време на пътуване в Найроби в Кения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Косово, КФОР, НАТО, ранени

Още по темата