Медия без
политическа реклама

Вучич вдигна армията след тежки сблъсъци и ранени в Косово

САЩ осъдиха действията на косовските власти

26 Май 2023Обновена
В Северно Косово се стигна до палежи и стрелби
Скрийншот Туитър
В Северно Косово се стигна до палежи и стрелби

Групи от етнически сърби в Северно Косово стигнаха до сблъсъци с полицията, докато се опитваха да блокират входа на общински сгради, за да попречат на новоизбраните официални представители да влязат, предадоха местните медии, цитирани от БТА. Напрежението идва след предсрочни местни избори в четири общини в Северно Косово, които бяха бойкотирани от косовските сърби.

В отговор на възникналото напрежение президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ на армията Александър Вучич съобщи, че е подписал нареждане за повишаване на бойната готовност на частите на армията на Сърбия на най-високо ниво и ги е изпратил спешно към административната граница с Косово, съобщи в. "Вечерне новости". 

Вучич е взел това решение заради "насилието, което специалната полиция на (косовския премиер) Албин Курти извършва над сръбското население в Звечан, Зубин поток и Лепосавич", пише изданието.  

Също така сръбският президент е поискал от НАТО спешно да бъде прекратено насилието срещу сръбското население.

Министърът на отбраната Милош Вучевич потвърди, че президентът е издал малко преди 14 часа местно време нареждане на армията да повиши бойната си готовност до най-високо ниво и че от този момент армията е започнала своите дейности, съобщи телевизия Н1. Той предупреди, че случващото се в Северно Косово, където по думите му властите в Прищина превземат сградите на местната власт, не е игра и това застрашава сигурността на всички в региона. 

Заповедта на Вучич идва в момент, когато сърбите в град Звечан в Северно Косово стигнаха до сблъсъци с косовската полиция, след като се опитаха да попречат на новоизбрания кмет - етнически албанец, да влезе в офиса си, посочва Ройтерс.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. В Звечан беше запалена полицейска кола. В центъра на града пристигнаха и няколко превозни средства на мироопазващата мисия на НАТО в Косово. Същевременно в град Лепосавич гражданите издигнаха барикади на пътя.

Сръбската държавна телевизия РТС съобщи, че десет души са били ранени в сблъсъци между специалните сили на косовската полиция и събралите се граждани.

Около 50 000-те сърби, живеещи в четирите общини в Северно Косово - Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан - бойкотираха вота на 23 април, за да протестират за това, че исканията им за по-голяма автономия не са изпълнени - нова пречка за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия, отбелязва Ройтерс.

Избирателната активност беше 3,47 процента и местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всичките от албански партии - защото те не ги представляват.

По-рано полицията в столицата Прищина публикува изявление, в което заяви, че оказва помощ на новоизбраните кметове, за да могат да влязат в общинските сгради в четирите северни общини. 

Кметът на Звечан е бил ескортиран успешно до офиса му, отбелязва репортер на агенцията.

Сърбите в Северно Косово не приемат обявената през 2008 г. независимост на Косово от Сърбия почти десетилетие след края на войната там и все още виждат Белград като своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90 процента от населението в Косово, а сърбите са мнозинство само в северната част.

Подкрепян от Запада план, договорен устно от косовското и сръбското правителство през март, имаше за цел да намали напрежението, като предостави на местните сърби по-голяма автономия, а правителството в Прищина запази върховната си власт.

„Съединените щати осъждат продължаващите действия на косовските власти срещу общински сгради в северната част на Косово. Днешните насилствени мерки трябва незабавно да бъдат прекратени“, заяви междувременно американският посланик в Косово Джеф Ховение в Туитър. Има данни за употреба на сълзотворен газ и гумени куршуми, както и кадри на горящи автомобили.

Великобритания, Франция, Италия, Германия и САЩ осъдиха решението на Косово да осигури силово достъп до общински административни сгради в Северно Косово и призоваха властите да направят крачка назад и да предприемат действия за успокояване на напрежението, предаде по-късно Ройтерс.

"Осъждаме решението на Косово да осигури със сила достъп до общински административни сгради в Северно Косово въпреки нашия призив за сдържаност. Призоваваме косовските власти незабавно да направят крачка назад и да предприемат действия за намаляване на напрежението в тясна координация с ЕУЛЕКС (мисията на ЕС) и КФОР (мисията на НАТО в Косово)", посочиха страните в общо изявление, поместено на интернет страницата на британското правителство. "Обезпокоени сме от решението на Сърбия да повиши равнището на бойна готовност на въоръжените си сили по границата с Косово и призоваваме всички страни в спора към максимална сдържаност и да избягват провокационната риторика.", пиша още те.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич обяви, че от сутринта вече няма да ръководи управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС). Това стана на митинг на централния площад "Никола Пашич" в Белград, където Вучич обяви преди две седмици, че ще се състои "най-големият митинг в историята" на страната. Демонстрацията е отговор на многохилядните протести "Сърбия против насилието" след стрелбата в училището "Владислав Рибникар" с 10 жертви, девет от които деца. Недоволството прерасна в политически искания за реформи и дори оставки, подхванати и от иначе разединената опозиция. По думите му "друг" ще ръководи партията. Той ще е само "президент на всички граждани". "Това е последният път, в който се обръщам към вас като председател на СНС", обяви Вучич, но без да посочва наследника си.

Още по темата