Медия без
политическа реклама

Десетки туристи потънаха в Дунав при Будапеща

Туристически кораб изчезна във водите на реката за секунди

31 Май 2019
Унгарски кораб използва радар при спасителната операция по река Дунав в столицата Будапеща.
ЕПА/БГНЕС
Унгарски кораб използва радар при спасителната операция по река Дунав в столицата Будапеща.

Потъването на туристическия кораб в унгарската столица Будапеща, при което загинаха най-малко седем южнокорейски туристи, е станало за около седем секунди, съобщиха местни медии и агенции, като се позовават на унгарската полиция. Трагедията се разигра в сряда вечерта, като на корабчето е имало общо 35 души - двама членове на екипажа и 33 южнокорейски туристи.14 от тях бяха извадени от водата, но седем от тях починаха, а седем оцеляха и са в стабилно състояние, съобщи МВнР в Сеул. Поне 19 други южнокорейци се водят изчезнали, но според спасители шансовете да бъдат открити оцелели са нищожни. Южна Корея спешно изпрати свой военноморски екип от спасители.

Името на плавателния съд е "Русалка" - 27-метров кораб за речни круизи с две палуби и капацитет от 60 души, съобщи компанията собственик "Панорама дек". "Мобилизирали сме всички ресурси на разположение, за да опазим човешките животи", казаха от компанията. "Русалка" е в техния флот от 2003 г. и корабът е бил подлаган редовно на техническа поддръжка.

Унгарските власти съобщиха, че туристическото корабче се е намирало край сградата на унгарския парламент и се е преобърнало, след като било ударено от по-голям плавателен съд. Почти веднага е потънало. Според полицията другият кораб е на компанията за круизи "Викинг", който по неизвестни засега причини е ударил "Русалка". Служител на южнокорейската туристическа агенция, организирала пътуването, разкри, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен. Никой на "Русалка" не е носел спасителни жилетки, съобщиха от външно министерство на Южна Корея, което научило това от свои служители в Будапеща. Според южнокорейските дипломати в унгарската столица било нещо обичайно туристите на корабчетата за разходки по Дунав да не носят спасителни жилетки. Много местни жители в Будапеща са шокирани от трагедията и хвърляха цветя от моста на мястото на трагедията или ги оставяха по брега.

Спасителната операция е затруднена от дъждовете и бързите течения на придошлата река Дунав. Цял ден в четвъртък се провеждаше голяма спасителна операция с участието на военен кораб, спасителни лодки, водолази и радари по протежение на няколко километра надолу по течението на реката от мястото на инцидента. Голям сектор около брега на реката от страната на Пеща е отцепен от полицията. Придошлите води на Дунав затрудняват изключително много спасителната операция, заяви водолаз пред държавната телевизия. Температурата на водата е 10-12 градуса.

 

 СТИХИЯ

След обилните дъждове, които продължиха цяло денонощие, река Сава излезе от коритото си в участъка, който преминава през хърватската столица Загреб, съобщиха местни медии. Властите в града въведоха извънредни мерки за защита от наводнения. В сила са такива и по отношение на още няколко реки в страната. В четвъртък нямаше информация за нанесени щети или пострадали в резултат на придошлите води.


Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата