Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дания предлага до две години затвор за изгаряне на Корана

Защитници на свободата на словото обаче се обявиха против идеята

25 Авг. 2023
БГНЕС
Дания, и Швеция повишиха нивата на терористична заплаха и се сблъскаха с огромна дипломатическа реакция от страна на ислямския свят, след като протестиращи няколко пъти изгориха Корана пред чуждестранни посолства.

Изгаряне на Корана или други религиозни книги в Дания може да започне да се наказва с до две години затвор съгласно правителствени планове, насочени към успокояване на кризата с мюсюлманските страни, която доведе до повишена терористична заплаха срещу скандинавската страна.

Центристката коалиция в Копенхаген ще внесе законопроект, забраняващ "неподходящото третиране на предмети със значително религиозно значение" на обществени места, каза министърът на правосъдието на Дания Петер Хумелгаард в петък, предава "Уол стрийт джърнъл".

И Дания, и Швеция повишиха нивата на терористична заплаха и се сблъскаха с огромна дипломатическа реакция от страна на ислямския свят, след като протестиращи няколко пъти изгориха Корана пред чуждестранни посолства.

"Това са безсмислени обиди, които нямат друга цел освен да създадат разногласия и омраза", каза Хумелгаард. "Когато отделни хора изгарят Корана, това е подигравателно и гадно. Това вреди на Дания и [нейните] интереси и рискува да навреди на сигурността на датчаните в чужбина", допълни той.

Предложението за максимална присъда от две години затвор вероятно ще бъде посрещнато с упреци в Дания, тъй като страната има дълга традиция в защитата на свободата на словото.

Страната бе разкритикувана от ислямския свят, когато датски вестник публикува дузина карикатури на пророка Мохамед през 2005 г., но по това време правителството отказа да се поддаде на натиска и да промени защитата на свободата на словото.

Всичките 57 мюсюлмански страни в Организацията за ислямско сътрудничество призоваха Дания и Швеция да предприемат твърди действия, за да спрат изгарянето на Корана. Защитниците на свободата на словото предупредиха двете правителства, че ако отстъпят сега, може да бъдат изправени пред допълнителен натиск в бъдеще.

Ключови думи:

коран, Дания

Още по темата