facebook
twitter

Чужбина

Британски евродепутати ще получат хиляди евро след Брекзит

628
ЕПА/БГНЕС
Противници на Брекзит протестират пред парламента в Лондон.

Британските евродепутати, които при евентуален Брекзит на 29 март ще напуснат Европарламента преждевременно, ще продължат да вземат десетки и дори стотици хиляди евро в продължение на до 2 години, разкри "Политико". Изданието разполага с документ на ЕП, който предвижда британските депутати да получават най-малко по 8611.31 евро месечно преди облагане през следващите поне две години. Става дума за няколко милиона евро, пише "Политико". Финансовият пакет, предложен на британските евродепутати, е същият, който се предлага на всеки член на ЕП, който го напуска след края на мандата му. По този начин активните застъпници за Брекзит Найджъл Фарадж и Даниел Ханан, които станаха евродепутати през 1999 г., ще могат да получат по 172 000 евро, ако не поемат никакъв друг публичен или парламентарен пост през следващите 20 месеца, след като Великобритания напусне ЕС. Фарадж вече е сред 10-те най-добре платени членове на Европарламента с декларирани извънпарламентарни доходи от телевизионни права, които варират между 590 048 евро и 790 000 евро.

Британският премиер Тереза Мей отново призова депутатите в британския парламент да одобрят договореното от нея, но широко критикувано споразумение за излизане от Европейския съюз, което трябва да бъде гласувано днес. Тя предупреди, че ако това не стане, Великобритания може да не излезе от ЕС.

 

910732 ТЕНДЕНЦИЯ

ЕС се готви да отложи Брекзит най-малко до юли, след като е стигнал до извода, че Тереза Мей няма да успее да прокара своето споразумение през парламента. Имайки предвид вътрешната опозиция срещу премиера, сега Брюксел смята за малко вероятно да бъде спазен крайният срок 29 март за напускане на ЕС и очаква да получи през следващите седмици молба от Лондон за отсрочването на член 50, пише британският в. "Гардиън".

Ключови думи:

Брекзит
Все още няма коментари

Още

Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

228 8
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

523 4
Брекзит срещу Грекзит, или как да изгубиш в преговорите с ЕС

Влез или се регистрирай за да коментираш