Медия без
политическа реклама

Британците искат Шотландия и Ълстър да проведат нови референдуми

Премиерът Борис Джонсън смята да пренебрегне указа на парламента за удължаване на срока за Брекзит

16 Септ. 2019
Противник на Брекзит протестира пред сградата на правителството в Лондон.
ЕПА/БГНЕС
Противник на Брекзит протестира пред сградата на правителството в Лондон.

Британските граждани са готови да оставят Северна Ирландия и Шотландия да решат дали искат да останат част от Великобритания след Брекзит, пише в. "Индипендънт", цитирайки ново проучване на BMG Research. Според него значително по-голямата част от британската общественост вярва, че на двата субекта трябва да бъде разрешено да проведат референдуми, в Шотландия - за независимост, а в Северна Ирландия - за присъединяване към Република Ирландия. Според допитването 45% от гражданите на Англия, Шотландия и Уелс смятат, че правителството трябва да позволи да бъде проведен референдум за ирландската граница, срещу 30%, които смятат, че такава инициатива трябва да бъде спряна. На въпроса дали след Брекзит, Северна Ирландия трябва да бъде оставена да реши дали да остане в състава на Обединеното кралство, или да се присъедини към Република Ирландия, 52% отговарят позитивно срещу едва 19%, които не искат.

Бившият министър за Северна Ирландия Питър Хейн заяви, че резултатите потвърждават притесненията му, че Брекзит може да доведе до разпада на Великобритания. Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, вече заяви, че ще инициира нов референдум за независимост до края на годината, което обаче не среща одобрение в Лондон.

В същото време британският премиер Борис Джонсън ще се срещне в понеделник в Люксембург с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ Мишел Барние, на които заяви, че ще пренебрегне указа на парламента и няма да дискутира или приема предложение за удължаване на срока за Брекзит, заявиха представители на правителството в Лондон, цитирани от в. "Гардиън". „Очакваме да има голяма съдебна битка веднага след 19 октомври и опит да бъде премахнат указът, с който министър-председателят няма да се съобрази при никакви обстоятелства. Консервативните депутати, които искат нова отсрочка, не разбират, че подобно развитие вероятно ще разбие партията и ще постави Джеръми Корбин като премиер“, добави източникът. Вчера още един депутат консерватор напусна партията, като Сам Гяма се присъедини към проевропейската Либералдемократична партия в парламента.

970712 ПОЗИЦИЯ

След три години мълчание бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън заяви в статия за „Сънди таймс“, че Борис Джонсън е избрал варианта за напускане на ЕС само за да подпомогне политическата си кариера. Според бившия лидер по времето на референдума Джонсън дори не е вярвал в идеята за отделяне от общността. Камерън изрази съжаление за хаоса около Брекзит и не скри, че и той е притеснен за бъдещето и разбира онези, които са гневни от ситуацията в момента. Той призна, че също има вина, за да се стигне дотук - хаос, несигурност и разделение.

 

Борис Джонсън сравни Великобритания с героя от комиксите Хълк в опита на страната да се "освободи от ЕС". В интервю за в. „Мейл он сънди“ Джонсън каза, че страната ще бъде като учения по ядрена физика Брус Банър, който "колкото повече се ядосва, толкова по-силен става".

Още по темата