facebook
twitter

Чужбина

Брекзит вече спъва британската икономика

Производството на коли на Острова отчита драстичен спад, сочат официални данни
1510
ЕПА/БГНЕС
Производството на автомобили на Острова е спаднало с цели 24%, с което повлече надолу британската икономика.

Британската икономика отчита спад през април заради драстичен срив на производството на автомобили в резултат на очаквания Брекзит, сочат официалните данни, представени от Националния статистически институт и цитирани от в. "Гардиън". Брутният вътрешен продукт се е свил с 0.4% през април спрямо март, тъй като заводи в цялата страна започнаха планирано да затварят, за да избегнат проблеми при евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Те затвориха през април, защото първоначално обявената дата на Брекзит беше 28 март. По-късно премиерът Тереза Мей отложи Брекзит за нова крайна дата - 31-ви октомври, но бизнесът не успя да направи бързи промени в плановете си за прекратяване на производството. Затова и производството на автомобили е спаднало с цели 24%, което има негативно отражение върху цялата промишленост.

Късно снощи трябваше да приключи подаването на заявления на кандидатите за нов лидер на британската Консервативна партия, след като досегашният лидер и премиер Тереза Мей в петък подаде оставка. Тя обаче ще продължи да изпълнява задълженията си до избора на неин приемник. Малко преди крайния срок 11 души бяха подали документи. Предстоят вътрешнопартийни гласувания и се очаква името на новия лидер да стане известно през седмицата, започваща на 22 юли.

КАРЕ - КАНДИДАТИ

Засега за фаворит за нов лидер на торите е смятан бившият министър на външните работи Борис Джонсън, като букмейкърите определят шансовете му като "много добри". Майкъл Гоув е определен като втори в класацията на фаворитите със ставка 6/1. Джеръми Хънт е с почти изравнени позиции с Гоув и коефициент 7/1. Саджид Джавит изостава и букмейкърите му дават 33/1, но позициите му са подсилени от подкрепата на Рут Дейвидсън, лидерката на шотландските тори, и други влиятелни консерватори. Шансовете на Доминик Рааб и Рори Стюарт също не са оценени високо - 20/1 и 25/1, писа в. "Гардиън".

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бразилия блокира четири ирански кораба

20.07.2019

1409 28
Брюксел предложил на Лондон да замрази Брекзит за 5 г.

19.07.2019

669
Шепа партийци избират следващия премиер на Великобритания

Коментари

fractal

Да правят яхти и да обикалят света 

fractal

Самолети и яхти и аеростати

Влез или се регистрирай за да коментираш

×