facebook
twitter

Чужбина

Бившият македонски премиер иска чужд съд да го съди

Албания разследва как Никола Груевски е минал през страната на път за Унгария
508
Груевски на път за съда в Скопие в началото на октомври т.г.

Бившият македонски премиер Никола Груевски иска международен съд да разгледа делото "Танк", по което той бе осъден да лежи 2 г. в затвора. За да не влезе зад решетките, Груевски нелегално напусна страната без международен паспорт и се озова в Унгария, където поиска убежище. 

В писмо до еврокомисарите Йоханес Хан и Федерика Могерини, до Дуня Миятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа, и до Жозеф Дол, лидер на Европейската народна партия, Груевски настоява международни съдии да проверят това, което той определя като масово политическо преследване в страната, предаде БГНЕС. Той смята, че присъдата срещу него е наложена по напълно безсмислено и изфабрикувано обвинение за доставка на луксозен "Мерцедес" за близо 600 000 евро, и иска ЕС или друга европейска институция да наеме доказани съдии от някоя от развитите страни - членки на ЕС, които да проучат обвиненията, доказателствата и на прокуратурата, и на защитата, а също и да интервюират обвиняемите.

"Да присъстват на няколко изслушвания и в крайна сметка да отговорят - дали в техните държави такива случаи, с такива доказателства, такива обвинения биха минали или биха били отхвърлени от съда и защо. Това становище, разбира се, няма да промени решението на местния съд, но ще отговори на въпроса, свързан с политическото преследване в Македония", пише Груевски. Ако това предложение не е приемливо, Груевски предлага ЕС да изпрати мисия в Македония. 

Междувременно председателят на Комисията по сигурността в албанския парламент Ермонела Фелай заяви, че албанските власти са започнали разследване на бягството на бившия премиер Никола Груевски през Албания. Вчера членовете на комисията за сигурност посетиха митницата на граничния пункт Хани Хоти, съобщи БГНЕС. 

Междувременно бившият премиер Никола Груевски, който се укрива в Унгария, се сдоби с нов 30-дневен арест и по делото "Титаник". Съдия Осман Шабани обяви, че съдът е взел решение да се определи мярка за задържане на ответника за срок от 30 дни, предаде МКД. Заседанието по делото "Титаник" вчера продължи с четенето на СМС съобщения. По-голямата част от тях са между Груевски и другите обвиняеми Миле Янакиески и Гордана Янкуловска и се отнасят за организиране на гласоподаватели от диаспората в изборите през 2011 година. От кореспонденцията се разбира, че са били договорени изработка на паспорти и набиране на избиратели и кандидати чрез дипломатическите представителства в чужбина, но и за дейности за организиране на избиратели в институциите. 

Ключови думи:

Груевски, ЕС, Албания, дело
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От утре намалява бюрокрацията за европейците, живеещи в друга държава от ЕС

15.02.2019

543
САМОСТОЯТЕЛНА СНИМКА

13.02.2019

77
Париж и Берлин подкрепят Кьовеши за прокурор на ЕС

12.02.2019

138 1

Коментари

stoner_boner

и ние искаме, Кольо, цялата българска държава иска съдии от чужбина да ги съдят, ама няма - хем сме от ЕС. ти стискай палци да  не ти назначат български съдии, ако евро-комисарите ти уважат молбата ....

joro83

Кольо, българите са с теб!💪 Вижте как поради предателството стада нормален човек: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=113092...

Manrico
снимка на Manrico

Ся, ако Груевски е искал да се ползва от защитата на правилата на ЕС, да е направил необходимото страната му да започне процедурите по приемане в ЕС, докато беше 10 години на власт. И въпреки това да не се безпокои, докато е в ЕС, ако бъде поискана екстрадиция, съд от държавата, в която е, ще разгледа искането. 

eric marsai
снимка на eric marsai

Трябваше да изчака да ги приемат в ЕС. После и на него всичките северномакедонци щяха да му плащат така, както нашите русолюбци ще плащат на иванчева и петрова. 

Влез или се регистрирай за да коментираш