Quantcast
Беларус погна и здравните работници | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Беларус погна и здравните работници

1 247
 Спутник
Здравните работници в Беларус, които са предоставяли спешна медицинска помощ по време на антиправителствените демонстрации или са се обявили срещу смъртните случаи и нараняванията на протестиращите, са изправени пред жестоки репресии от властите.

Здравните специалисти в момента са в центъра на кризата с човешките права в Беларус, пише в доклад на ''Амнести Интернешънъл''. Десетки медици, които са участвали в протестите срещу властта в страната или са я критикували, са били уволнени, а на мнозина е забранено да практикуват професията си.

Здравните работници в Беларус, които са предоставяли спешна медицинска помощ по време на антиправителствените демонстрации или са давали информация за смъртните случаи и нараняванията на протестиращите, са изправени пред жестоки репресии от властите, заяви организацията. Въпреки острия недостиг на персонал, десетки здравни работници са били уволнени като част от продължаващите правителствени репресии срещу критиците на беларуския президент Александър Лукашенко.

''Амнести Интернешънъл'' описва историите на четирима здравни работници, които разказват как масовите уволнения и лишаване от свобода са допринесли за катастрофалната ситуация в много лечебни заведения.

Една такава история е на Халина, медицинска сестра и дългогодишна активистка, арестувана миналия септември. Администрацията на болницата ѝ казва да подаде оставка. След като отказа, Халина била заплашена от двама мъже, че децата ѝ ще ''изчезнат''. Страхувайки се за безопасността на семейството си, тя напуска и сега не може да си намери нова работа.

Авторите на доклада припомнят и историята на анестезиолога от Спешна помощ Артьом Сорокин, който бе осъден заедно с журналистката Катерина Борисевич за това, че са разгласили информация за смъртта на мирно протестиращия Роман Бондаренко. Сорокин е глобен и получава условна присъда, а Борисевич, освен глобата, е осъдена на затвор.

Oрганизацията призовава международната общност ''да не оставя тази ситуация незабелязана и да се обяви срещу засилващите се репресии в Беларус''.

Още

Едрите зърнопроизводители взеха държавата за заложник

27.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

8603
Симонян: Все едно Киев изпраща повиквателните

25.09.2022

8788
Руснаци протестират и в София срещу войната и мобилизацията

24.09.2022

4841