Quantcast
Австралия ще партнира на САЩ в разработването на хиперзвукови ракети | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Австралия ще партнира на САЩ в разработването на хиперзвукови ракети

760
 ЕПА/БГНЕС
Линда Рейнолдс

Австралия ще сътрудничи на САЩ в разработването на хиперзвукови крилати ракети като отговор на аналогичната съвместна военна програма на Китай и Русия. Това съобщи австралийският военен министър Линда Рейнoлдс, цитирана от световните агенции.

В съобщението си министърът подчертава, че страната ще продължи да инвестират в разработването на съвременни оръжия, за да "има австралийската армия повече опции за сдържане на агресия срещу австралийските интереси". Тя не разкри какви ще са разходите за разработването на ракетите и кога ще бъдат произведени.

Тази година Австралия отдели $6,8 млрд. за системи за противоракетна отбрана с далекбойни ракети, включително и за проучване на хиперзвукови ракети. Този тип свръхзвуковите ракети са способни да летят с над пет пъти скоростта на звука (1235 км/ч). Тяхната изключителна скорост, маневреност и височина на полет ги правят трудни за засичане и проследяване.

Миналата година Русия дислоцира първите свръхзвукови ракети с ядрен заряд, докато Пентагонът, който тества подобна ракета през 2017 г., си е поставил за цел да има такива ракети на въоръжение най-рано в средата на това десетилетие. Според анализатори Китай е близо да се въоръжи с хиперзвукови системи с конвенционални бойни глави.

Австралия обяви през юли, че ще увеличи разходите за отбрана с 40% през следващите 10 години.

Още

US експерти препоръчаха трета доза ваксина само за хората над 65 г.

18.09.2021

738
Франция отзова посланика си в САЩ след скандал за $ 56 млрд.

18.09.2021

11501
Тръмп: Демократите ще унищожат САЩ напълно след три години

17.09.2021

1191