Quantcast
Армията в Ливан предотврати щурм на президентския дворец | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Армията в Ливан предотврати щурм на президентския дворец

1 013
Бейрут след взрива от 4 август.

С патрони във въздуха ливанската армия разпръсна протестиращи, които се бяха събрали пред президентския дворец в Бейрут, като така предотврати щурм на двореца, предаде БГНЕС, като цитира ТАСС.

В профила си в Туитър пресслужбата на армията съобщи, че войниците са били принудени да стрелят след като участниците в протеста са започнали да ги замерват с камъни и да ги нападат с палки. С други превантивни действия пък не са били допуснати сблъсъци между противници и поддръжници на президента Мишел Аун.

Протестът беше организиран на 40-ия ден от мощния взрив на натриев нитрит на пристанището в Бейрут. При него загинаха 192 души и бяха ранени около 6500.

 

Ключови думи:

Бейрут, Ливан
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ливанският премиер е обвинен за взрива в Бейрут

10.12.2020

206
Новият пожар на пристанището в Бейрут е потушен

10.09.2020

224 2
Президентът на Ливан натовари дипломат да прави правителство

31.08.2020

130

Коментари

Бонжуар

С "патрони във въздуха"🤪 или без, Ливан за съжаление също върви към разпад. Бай Муамар ще се окаже прав, че регионът го спасява само обединение. 

nobody2

регионът го спасява само обединение

с допълнението - под ботуш като на садам.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ливан не е Ирак или Либия.

nebenebe

Да ама Израел му е хвърлил око. И уйде коньо у ряката.

Bifidus Essensis

Това е шаблонна пропаганда.

Единственият израелски интерес свързан косвено с ливанска територия, е тя да не се използва за атаки срещу Израел.

За разлика от Сирия. Убийството на Харири, в което Асад играе главна роля, не беше случайно.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

И кво спечелиха от свитването на тоя Харири?
Или май всичко се оказа постановка да изгонят сирийското ПВО от Бекаа за да може израелците да нахлуват и нападат от там Сирия. И се пръкнаха разни халифатковци и ал-кайдисти в точно оставените от сирийците територии. Не бих се учудил ако се окаже че това убийство е било планирано и извършено точно от тия на които им дойде дюшеш изтеглянето на Сирия от Ливан

Bifidus Essensis

Ливан беше окупиран от сирийски "миротворци". Произхождащият от старо и уважавано семейство Харири, беше един от хората, които успяха да ги изгонят. Изгонването беше изцяло с мирни средства, което не беше чак толкова трудно, защото сирийските военни грабеха местните наред, и направиха достатъчно золуми, така че оставането им щеше да предизвика открити бунтове.

Ползата за клана на Асад е първо икономическа. Освен това убийството на Харири превърна Хезбола в безапелационнен управник в сянка, което всъщност беше и основната цел.

 

Колкото до сирийското ПВО - през последните 20 години то не е фактор спиращ израелските самолети. Дори и "новите" С300 и С400 не са. Като доказателство за това, само преди няколко дни ЦАХАЛ отново атакува ирански и сирийски цели в покрайнините на Алепо. Чу се оправдание от сирийска страна, че димът от обширните пожари попречил на ефективната работа на ПВО, на мен ми прилича на прикриване истинската причина, а тя е, че вече има успешни методи за преодоляване радарите дори и на С400.

Бонжуар

Аун има стари грехове пред Ливан. То кой ли няма. Със съсед Държавата и при съществуващия етнически състав, Ливан е обречен. 

nebenebe

А Бейрут беше перлата на средиземноморието. 

.......................

Няма нищо свято за варварите. И у нас можеше да е поостанала някоя старина, колкото и да сме били бедни.

Доц.Трътлев

Беше и финнсов център, но всичко това до 1975, когато Израел им драсна кибритената клечка и подпали 15 годишна религиозна война - всеки срещу всеки. Дубай замести Бейрут и стана наскоро пръв приятел с Тел Авив.

ловkия

С патрони във въздуха ливанската армия разпръсна протестиращи

Армията сигурно е подхвърляла патроните във въздуха със заканителен вид, което е подействало отрезвяващо на атакуващите.

Ало, редакцията!

Доц.Трътлев

Редакцията днес има почивен ден. Но то и през седмицата не си дават много зор.😉

Влез или се регистрирай за да коментираш