Quantcast

Медия без
политическа реклама

21 души загинаха при падане на автобус край Венеция

Няма българи сред жертвите на тежката катастрофа, съобщи МВнР

04 Окт. 2023Обновена
Туитър

21 души са загинали и 18 са ранени след тежък инцидент в Северна Италия, предават световните агенции. Автобус паднал от надлез и се разбил край жп линия в град Местре, близо до Венеция. След това превозното средство избухнало в пламъци заради удар в електрически кабели и запалване на горивото - метан.

Според едни съобщения пътниците са били местни жители, които се връщали от работа, а според други става дума за туристически автобус. 

По-късно бе обявено, че автобусът не е бил редовен, а е бил нает от къмпинг Jolly в Маргера за неговите гости; Сред пътниците е имало туристи от различни националности. Някои от тях имат украински паспорти, каза кметът на Венеция Луиджи Бруняро: „Имаше и няколко деца. Много хора са спасени и ние се опитваме да освободим блокираните в автобуса.

„Веднага обявих градски траур в памет на многобройните жертви, които бяха в падналия автобус. Апокалиптична сцена, нямам думи“, добави кметът на Венеция.

„Автобусът е смачкан, трудно е да извадим телата“, каза префектът на Венеция Микеле ди Бари. Вътрешният министър Матео Пиантедоси уточни, че автобусът е прелетял 30 м. Той предупреди, че броят на жертвите ще расте.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони изрази своите "дълбоки съболезнования за близките на загиналите". 

"В контакт съм с кмета Луиджи Бруняро и (транспортния министър) Матео Салвини, за да следя новините за тази трагедия", се казва в нейно изявление.

 

НЯМА БЪЛГАРИ СРЕД ЖЕРТВИТЕ

По данни на Генералното консулство на Република България в Милано няма български граждани сред жертвите и ранените при пътния инцидент с автобус в Северна Италия, съобщват за БТА от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). 

От снощи дипломатическото ни представителство е в контакт с "Гражданска защита" на област Венето и Рим, обясниха от Външното министерство. 

В момента продължават процедури по идентификацията на жертвите, за които се знае, че са туристи от Украйна, Германия, Хърватия, Австрия, Франция и Испания. Шофьорът на автобуса, италиански гражданин, също е сред загиналите. Ранените са 18, като петима от тях се намират в много тежко състояние. 

Генералното консулство на България в Милано продължава да следи ситуацията и да поддържа връзка с италианските власти, съобщава още МВнР.

Ключови думи:

автобус, естакада, Италия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?