facebook
twitter

Първа страница

Зад шпионския скандал изплуваха и бизнес интереси на Пеевски

Според прокуратурата единственият обвиняем - Николай Малинов, е обсъждал продажбата на "Дунарит", "Виваком" и TV7, за да финансира медии и партия
12233
БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев лично представиха гледната точка на прокуратурата по шпионския скандал, но не допуснаха никакви журналистически въпроси.

Зад предполагаемия шпионски сценарий, който главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев лично разкриха пред журналисти във вторник, лъснаха ключови икономически интереси на депутата от ДПС Делян Пеевски. На брифинг, на който не бяха позволени журналистически въпроси, от държавното обвинение описаха сложни взаимовръзки между бившия банкер Цветан Василев, пенсионирания генерал от руското разузнаване Леонид Решетников, руския бизнесмен Константин Малофеев и председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. В крайна сметка последният е с повдигнато обвинение за шпионаж в полза на чужда държава или организация.

Детайли по обвинението най-напред даде главният прокурор Цацаров. По негови думи с помощта на ДАНС е установена действаща схема за изпиране на пари, която се ползвала за трансфер на финансови средства от ръководители на чужди организации, които имат интереси в политическия живот в страната. "По този начин се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за целенасочено влияние по отношение на нейната външна политика", коментира Цацаров. Той добави, че са събрани доказателства за пряко участие на председателя на "Русофили" и бивш депутат от БСП Николай Малинов в описаната схема, като освен това той е предавал информация, защитена от закона.

Организациите, за които Малинов е работил, са две - Общество "Двуглав орел" и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), чиито седалища са в Руската федерация. Леонид Решетников е зам.-председател на първата организация и бивш шеф на РИСИ. "Днес Малинов е привлечен в качеството му на обвиняем по чл. 105 от НК за шпионаж. Той е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 50 хил. лв. и със забрана да напуска България", заяви Цацаров. Той добави, че на ген. Решетников е наложена забрана за влизане на територията на България за срок от 10 г. 

Повече подробности за събраните доказателства по случая даде зам. главният прокурор Иван Гешев. По негови думи в хода на разследването е установено, че Николай Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации. При претърсванията на имоти в София, Брезник и Перник са иззети множество веществени доказателства - компютърна конфигурация, мобилни телефони и документи. От изявлението на Гешев става ясно, че ключовото доказателство на прокуратурата е тайнствена "докладна записка" на руски език относно "необходимата геополитическа преориентация на България, или това, което ние наричаме проект "България". "Докладната записка е изготвена с цел информиране на вече посочените организации каква е настоящата организация в България и какви мерки трябва да бъдат взети, така че да се промени геополитическата ориентация", коментира Гешев. В документа се посочвало, че усилията за противопоставяне на Запада и Русия трябва да се концентрират в пет основни направления - дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, собствен телевизионен канал, влиятелен аналитичен център и нова политическа партия. Малинов изрично записал, че всичко това трябва да се случи по таен начин, а не явно.

Зам. главният прокурор каза още, че в докладната записка Малинов написал, че "е нужна сериозна поддръжка за осъществяването на сериозен пробив в националното информационно пространство, за което са необходими сериозни инвестиции". Във връзка с това самият Малинов отбелязал, че са предприети действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност половин милиард евро от страна на Цветан Василев към руснака Константин Малофеев. Зам. главният прокурор уточни, че Малинов сам е посочил в документа, че контактите му с Малофеев били осъществени по препоръка на ген. Леонид Решетников. Абсолютна загадка е защо в документа са записани подобни детайли, след като докладната записка е била предназначена именно за организации, управлявани от Решетников. "Налице са доказателства, че Решетников и Малофеев осъществяват дългогодишна съвместна дейност в различни организации, сред които "Двуглав орел" и благотворителния фонд "Св. Василий", коментира Гешев. "В периода от януари до март 2015 г. е постигната договореност за прехвърляне на активи на "Виваком". Военнопромишленият комплекс: предприятията "Дунарит" и "Авионамс". Медийният сектор - ТВ7, Нюз7 и Супер 7", изреди зам. главният прокурор. Малинов обаче отбелязал, че сделката с телевизията не се е получила, "тъй като държавата беше изцяло срещу нас и не позволи регистрация на новия собственик с проруски профил".

"Там е посочено още, че компанията "Виваком" трябва да бъде придобита от чужда фирма чрез съдействието на руската банка ВТБ и инвеститор", разкри Гешев. Тази схема обаче не се осъществи, макар че официално се твърдеше, че руският бизнесмен Малофеев има интерес към телекома. "Виваком" бе продадена на бизнесмена Спас Русев в края на 2015 г. за 330 млн. евро. В момента тази сделка се оспорва в различни международни съдилища от две офшорни компании, зад които стои друг руснак - Дмитрий Косарев. Ответник по делата е и ВТБ, която първоначално придоби телекома заради невърнат заем, а после го продаде на Спас Русев.

Гешев заяви, че освен докладната записка е открит и документ със заглавие: "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от Емко ЕООД". "В същия се описва и схема на сделка между няколко компании, които са контролирани от Цветан Василев и Емилиян Гебрев, чрез които предприятието "Дунарит" да стане собственост на последния", уточни той. Сагата с дружеството от военнопромишления ни комплекс се вихри вече 2 години. "Дунарит" беше един от апетитните активи на фалиралата КТБ. След обявяването на банката в несъстоятелност Емилиян Гебрев прави опит да придобие завода, като увеличи капитала му, но офшорката "Виафот" започва съдебна битка срещу сделката. Документи от Panama papers, които сайтът "Биволъ" публикува, разкриват, че краен собственик на кипърската фирма е Александър Ангелов, спряган за адвокат на Делян Пеевски.

 

Цитат -

Леонид Решетников пред Нова телевизия

„Американците са започнали кампанията „руски шпиони в България". Не съм искал информация от Малинов, но със семейството му съм в близки отношения."

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия предава корабите от Керченския инцидент на Украйна

17.11.2019

1741 29
Обвинението протака ключови разследвания
САЩ плащат на Русия 4 млрд. долара за полети на свои астронавти

16.11.2019

3940 104

Коментари

Compay
снимка на Compay
Глигани , Мамути , Шиши-та ? Искам ловки коментари ?
Васик

Шпионаж без шпиони и пресконференция без въпроси

Slava
снимка на Slava

Цитат:

 

Константин Малофеев пред телевизия "Цариград"

 

"Следим внимателно развитието на ситуацията и безусловно няма да позволим да бъдат потискани нашите приятели по какъвто и да е начин”

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7648455

 

Ербап го раздава путинстчето нагло. Още не е разбрало, че България не е путинската му бащиния.

 

Хулиган

Докато Гешев ни убеждава, че става за главен прокурор, половин София ще обвини, че клати геополитическата ориентация.

Назначавайте го най после, че да миряса!

И без това в тукашния бантустан скоро правосъдие не се очаква да възникне...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

Su38

Бухалки!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Оттук:

https://frognews.bg/novini/mafiotski-interesi-zash...

 

Цялата статия е добра, това е финалът ѝ:  

 

Има и друг мотив за антируската кампания на прокуратурата и ДАНС. Наближава времето, когато ще стартира делото срещу Пеевски, БНБ и други нашенци в Нюйоркския съд, както и разследването на ФБР по закона РИКО. За да се стигне до толкова желаната сделка с американците, прокуратурата и службите ни предлагат специален подарък – удар срещу Русия.

 

Трябва наистина да ти е празна черепната кутия, за да вярваш, че си по-умен и хитър едновременно и от руснаци, и от американци. Да не говорим за реакциите на българското общество, което вече се събужда покрай номинацията на Гешев за главен прокурор, „Апартаментгейт“, порнокомпроматната помия на пропрокурорски антисайт, превземането на Военоното разузнаване от ДПС, новите придобивки на Доган, изтичането на данни от НАП и пр.


Само за едно не ги е грижа участниците в сюжета „еманципиране от Русия“ – че повличат цялата страна в пропастта. Защото не си дават сметка с кого си имат работа. Мечка от прашка не се плаши. Нужни са други средства и такива има. Достатъчно е да се публикуват сравнителни данни за стандарта на живот, здравеопазването, корупцията и пр. в Русия и другите страни. Да се попитат русофилите, защо децата и внуците им са в развитите страни, а не в Русия? Защо най-богатата на ресурси страна в света живее бедно? Къде им е свободата на словото и личността? И други неща от този род. Фактите сами говорят. Репресиите и нелепите обвинения вдъхват страх, но пораждат съпротива. Плюс омраза и желание за мъст. Всичко това се пише на сметката на властта, която самите прокурори и ченгета ще набедят за всичко, когато се промени ситуацията.

 

Това е заговор срещу властта, защото тя ще обере последствията.

 

Елементарно и тъпо, но у нас работи. Очаквайте нови арести, извращения, репресии, закани, обвинения – всичко в името на закона, демокрацията и националната сигурност. Рано или късно пожарът ще засегне всички. Помнете ми думата.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Ако руснаци и американци се отнасят сериозно към България, Александър Бортников, шеф на ФСБ, Джина Хаспел, диретор на ЦРУ и Юрий Чайка, генпрокурор на РФ трябва начаса да се освободят от "услугите" на българските им придворни. Примитивната милиционерщина у нас излага и тях, защото нито сме уважавани партньори, нито уважавани противници.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

ех, леле. . .

 

не, никогиш не ще се досетим,

па и отде интифа, та да сме знаяле,

че главната агентура на кремлевските ОФ*-та

е ДПС, с Доган и неговия пълномощник Пеевски,

а присъдружната ОПГЕРБ осигурява кадри от най-добро качество и сорт.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* ОФ = обръчи от фирми, разбира се

Hey Joe

Повтарям въпроса си от вчера: някой знае ли за случай кото този, при който обвинен в шпионаж е пуснат под гаранция?

 

Нашенец

То едва ли има някъде  и обвинен в тероризъм, че и кибертероризъм, дето да е пуснат под гаранция, ама тука има.

mitkomm

Прочети обвиненията и мотивите на шпионите, много са интересни!Такива приказки може да чуеш във всеки ресторант между събеседници на масата- няма нищо притеснително!Да не би, другите, западни купувачи, да нямат подставени лица и съветници, който да ги информират за ситуацията по продажбите и търговете...хайде холам, те само руснаците имат!Огнян Стефанов много правилно е описал ситуацията във сайта си Фрог нюз!

Бург Гаски

Няма такава държава, нали?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×