Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столичани ще трябва да скрият климатиците и сателитните чинии

Всички сгради в центъра ще трябва да се боядисат според палитра, предложена от общината

Илияна Кирилова
Без да дочака наредбата на Фандъкова, Министерският съвет се обзаведе с климатици, като те закриха част от ефектното осветление на сградата.

С почти фатално закъснение Столичната община се заема с един от големите проблеми на градската среда в София. Собствениците на имоти в центъра ще получат задължителни за изпълнение указания по отношение на външния вид на сградите си. Това ще се случи, ако бъде приета първата Наредба на градската среда, чийто проект бе представен вчера от главния архитект Здравко Здравков. Предложението е качено на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство”. Гражданите могат да дават мнения и предложения до 17 юни по имейл, с писма или на място на ул. „Сердика“ 5. След това текстовете ще бъдат обсъдени публично.

Според проекта столичани ще бъдат задължени да премахнат климатиците, сателитните чинии и други елементи, които загрозяват фасадите в центъра. В замяна на това ще се въведе норматив за подреждането им в линия по външните стени на зданията, стана ясно от обясненията на Здравков. Ще се следи още климатиците да не капят върху главите на минувачите, а кондензът да се отвежда в земята. Сериозни изисквания се въвеждат и спрямо магазините и заведенията. Те ще трябва да се съобразят с вижданията на Столичната община за чадърите, надписите, тентите и останалите рекламни съоръжения, които ползват. Външният вид на зимните градини също ще е еднакъв.

Собствениците на сгради в центъра ще трябва да ги приведат в съответствие с правилата за цвят на фасадата. Той ще може да се избере измежду шест цвята, които са показани на сайта на НАГ. Ще има и изисквания за вида на партерите, както и към външното осветление на сградата. Притежателите на имоти в центъра ще трябва да почистят фасадите и да премахнат от тях висящите кабели.

Срокът за изпълнение на предписанията в новата наредба ще е три години. Реализацията й ще започне пилотно с 48 сгради – паметници на културата по улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “6-и септември”. Те вече са заснети и описани от общинската администрация.

„Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения”, обясни архитект Здравков. Според него наредбата за градската среда може да заработи от догодина. Защо обаче сегашният екип на общината пристъпва към тази ключова задача в края на мандата си обяснение няма. 

 

МИСТЕРИЯ

Още миналата година Столичната община възложи на проектантите от "А.Д.А" изготвянето на проекти с цветово решение за фасадите в зоната около "Граф Игнатиев". Идеята е готовите цветови решения да улеснят инвеститорите, като едновременно с това се запази автентичната визия на сградите в зоната. Договорът е от август 2018 г., като би следвало да е изпълнен и моделите да са изготвени.

Още по темата