facebook
twitter

Първа страница

Столичани ще трябва да скрият климатиците и сателитните чинии

Всички сгради в центъра ще трябва да се боядисат според палитра, предложена от общината
2205
Илияна Кирилова
Без да дочака наредбата на Фандъкова, Министерският съвет се обзаведе с климатици, като те закриха част от ефектното осветление на сградата.

С почти фатално закъснение Столичната община се заема с един от големите проблеми на градската среда в София. Собствениците на имоти в центъра ще получат задължителни за изпълнение указания по отношение на външния вид на сградите си. Това ще се случи, ако бъде приета първата Наредба на градската среда, чийто проект бе представен вчера от главния архитект Здравко Здравков. Предложението е качено на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство”. Гражданите могат да дават мнения и предложения до 17 юни по имейл, с писма или на място на ул. „Сердика“ 5. След това текстовете ще бъдат обсъдени публично.

Според проекта столичани ще бъдат задължени да премахнат климатиците, сателитните чинии и други елементи, които загрозяват фасадите в центъра. В замяна на това ще се въведе норматив за подреждането им в линия по външните стени на зданията, стана ясно от обясненията на Здравков. Ще се следи още климатиците да не капят върху главите на минувачите, а кондензът да се отвежда в земята. Сериозни изисквания се въвеждат и спрямо магазините и заведенията. Те ще трябва да се съобразят с вижданията на Столичната община за чадърите, надписите, тентите и останалите рекламни съоръжения, които ползват. Външният вид на зимните градини също ще е еднакъв.

Собствениците на сгради в центъра ще трябва да ги приведат в съответствие с правилата за цвят на фасадата. Той ще може да се избере измежду шест цвята, които са показани на сайта на НАГ. Ще има и изисквания за вида на партерите, както и към външното осветление на сградата. Притежателите на имоти в центъра ще трябва да почистят фасадите и да премахнат от тях висящите кабели.

Срокът за изпълнение на предписанията в новата наредба ще е три години. Реализацията й ще започне пилотно с 48 сгради – паметници на културата по улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “6-и септември”. Те вече са заснети и описани от общинската администрация.

„Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения”, обясни архитект Здравков. Според него наредбата за градската среда може да заработи от догодина. Защо обаче сегашният екип на общината пристъпва към тази ключова задача в края на мандата си обяснение няма. 

 

МИСТЕРИЯ

Още миналата година Столичната община възложи на проектантите от "А.Д.А" изготвянето на проекти с цветово решение за фасадите в зоната около "Граф Игнатиев". Идеята е готовите цветови решения да улеснят инвеститорите, като едновременно с това се запази автентичната визия на сградите в зоната. Договорът е от август 2018 г., като би следвало да е изпълнен и моделите да са изготвени.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Манолова предупреди за риск в доставките на газ заради дълг на "Топлофикация"

19.10.2019

1864 30
Фандъкова срещу Манолова: Дебатът (видео)

17.10.2019

3298 31
Баща преби съученичка на дъщеря си в софийско училище (видео)

17.10.2019

2967 22

Коментари

Minderbinder

 Защо обаче сегашният екип на общината пристъпва към тази ключова задача в края на мандата си обяснение няма. 

Вероятно за да се изхарчат едни пари и да се вземат съответните комисиони. Както и като средство за натиск на когото трябва.

Hristo

А за колите паркирани на всички възможни и невъзможни места кога ще бъде бъде помислено да се въведе някакъв ред.

Хулиган

Вземат се мерки за разхубавяването на столицата преди тържественото откриване на националния обект Граф Игнатиев...

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ig...

Imko1
снимка на Imko1

Кога ли ще се прояви първия саниран климатик?

SvSophia
снимка на SvSophia

Правилно, най-напред от Графа пилотно щели били да ги скрият, четох вчера рефлексиите на въпросния архитектин.

 

Ми още по-правилно - ще грозят с климатиците си най-прекрасните архитектурно-ремонтни решения от Велики Преслав /не е бил столица според еНи предводители, сакън! - за подробности виж Симеоновия, сега му викат Светославов, сборник, съдържащ основно преводи от гръцки, правени в Преслав, който не, не е, бе, бил никаква столица на Първото българско царство/ насам, ама ха.

 

То па и София банкянските селяндури и самоковските гражданки я превърнаха в еНа столица...., мани, мани.

Важното е, че аристократите в “Сухата река” харесват това. 

 

Да живей дългата Му скамейка.

бонго-бонго

Велики Преслав /не е бил столица според еНи предводители, сакън! - за подробности виж Симеоновия, сега му викат Светославов, сборник, съдържащ основно преводи от гръцки, правени в Преслав, който не, не е, бе, бил никаква столица на Първото българско царство/ насам, ама ха.

Дали не си се объркала нещо? Команчът спомена за Плиска преди Покръстването. 

SvSophia
снимка на SvSophia

Ако съм объркала, поднасям извинения естествено, щото съм възпитана, но случайно попаднах, като се ровех да търся нещо друго, на някои отвъдфорумни споменавания, където беше развита цялостна теза за столичността през мидийвълските времена по тези и европейските земи. С която не съм съгласна, щото по западните земи работи друг модел и ония владетели там си хойкат от резиденция в резиденция. Лично съм посещавала такава резиденция у немско откъде десети век.

Всеки си има право на мнение, разбира се. Квото и да е то 😜

аванти дилетанти

Може ли да ни осведомяваш за интелектуалните си напъни, когато те имат нещо общо с темата. Иначе, на това му се казва тролене.

бонго-бонго

Ами необходими са извинения в случая:

 

През VIII век българската история се характеризира с непрекъсната смяна на династии. Когато    Омуртаг говори за "моя стар дом", това може просто да означава резиденцията на неговия баща, дядо, прадядо. Династията, която започва от Крум и управлява близо две столетия, утвърждава като политически център Плиска. Тя се превръща в най-важната, но не единствена резиденция. Най-вероятно такава роля са изпълнявали Преслав и Дръстър (днешна Силистра).

 

Едва след довършената от цар Симеон административна, религиозна, управленска и писмена реформа се появяват предпоставки България да създаде своя столица, а именно Преслав.

 

Ние сме една от първите варварски държави, стигнали до този етап на развитие. В края на IX век Преслав е бил избран за ново средище на държавата и през X век Симеоновият Преслав се счита за столица на българската държава. Преди това владетелските градове се споменават като резиденции.

 

За първи път в началото на X век за Преслав е употребен терминът василиа аутон, т.е. "техният царстващ град". Това е признание от Византия, че "онези съседи на север" вече имат своя столица.

 

В интерес на истината българската общественост се предпазва от подобни идеи, защото това ще отнеме от блясъка на Плиска. В никакъв случай, честно казано. Независимо дали ние ще поставим нашата столица в началото, в края на VII век или едва във втората половина на IX век, ние ще сме втората и единствена държава след Византия в цяла средновековна Европа, която въобще е имала столица.

Лoвkия

Абе Плиска - Велики Преслав, за интелигенцията от Меден рудник сичките са еднакви...

SvSophia
снимка на SvSophia

за интелигенцията от Меден рудник сичките са еднакви

Явно добро и отблизо познаване на тамошната интелигенция и... само до там. Не е за чудене 😜

SvSophia
снимка на SvSophia

За първи път в началото на X век за Преслав е употребен терминът василиа аутон, т.е. "техният царстващ град". Това е признание от Византия, че "онези съседи на север" вече имат своя столица.

В смисъл че, ако не бяха го признали от чужбина, щеше да си седи “ново средище на държавата” от края на IX  век, но в никой случай не и столица, да?

А столицата кво е, не е средище на държавната и административната власт, културата и прочее според възприетия от България държавноустройствен модел?

А кво тогази се явява “старото средище на държавата” отпреди IX век - “средище” или само “резиденция”, понеже варварите от Запад в оня момент не са имали идея за столица за разлика от модела, по който българите си правят държавата?

Щото тези два модела не се различават единствено по разбирането за столица все пак.

 

Не питам, размишлювам си.

 

Изобщо България е това, което силните на деня в съответния момент “признаят” и това за някои е единствената възможна обективна истина. И до момента 😜

siyana_power
снимка на siyana_power

Климатиците, колкото и да са подредени, те пак загрозяват красивите фасади на сградите в центъра.
Нужно е да се инсталира вътрешна вентилация и климатиците да бъдат премахнати!
Относно тентите на магазините - това поне може да се случи по-лесно - все пак отговорността ще се прехвърли на бизнеса - държавата си измива ръцете.🙈

.

.

https://www.kamax.bg/products/sennitsi

Влез или се регистрирай за да коментираш

×