facebook
twitter

Първа страница

Срещу министър Горанов започна и проверка за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия се е самосезирала отделно от производството за търговия с влияние заради апартамента, обитаван от семейството му безплатно
5751
БГНЕС
Горанов през 2015 г. със скъпия швейцарски часовник. МФ не отговаря как го е придобил.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев, отговори председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос на "Сега".

Това е втората проверка срещу Горанов. Първата бе възложена на комисията лично от главния прокурор Сотир Цацаров и е за престъпление по служба и търговия с влияние. За извършването й бе даден 20-дневен срок, който изтича на 18 декември. "Тя ще приключи в срок", заяви Георгиев. Не е ясно колко време ще се проточи тази за конфликт на интереси.

Шефът на КПКОНПИ отказа да отговори вижда ли нещо нередно в поведението на министъра. "Нали разбирате, че аз, ако кажа, това ще е индикация? Особено за проверката за конфликт на интереси - ние сме петима членове. Аз по никакъв начин не бих искал да влияя на мнението на никой от членовете на комисията. След като приключи проверката, ще излезем с мотивирано решение", заяви Георгиев.

Проверките срещу Горанов започнаха едва след като в медиите се вдигна шум, че той е декларирал, че живее в чужд апартамент в суперлуксозния комплекс "Есте" безвъзмездно. Жилището е купено от кръстника на Горанов - Сариев, от фирма на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Министърът живее там от 2012 г., но декларира това обстоятелство едва сега, тъй като бе приет нов закон, според който висшите чиновници вече са задължени да декларират ползването на чуждо имущество.

Горанов заяви първоначално, че кръстникът му е близък роднина. Но двамата нямат кръвна връзка. След това обясни, че отишъл да живее в жилището, защото децата и жена му се уплашили от земетресението в Перник през 2012 г., понеже обитавали висок етаж. 

Сайтът "19 минути" съобщи, че е попитал банка ДСК как така е кредитирала през 2007 г. Горанови при условия, непостижими за останалите клиенти. „Кои сте вие, че да питате? Ще отговорим, ако ни пита прокуратурата”, отговорил шеф в банката, пожелал името му да не бъде цитирано. Той не отрекъл, че по времето, когато семейството е получило кредит, през ДСК е минавал важен дял от социалните разплащания на бюджета, но посъветвал журналистите да не пишат по темата. Тогава Горанов е завеждал отдел "Социални плащания" в МФ. В Имотния регистър се виждат две ипотеки на Горанов в ДСК. Едната е за 26 хил. лв. и е заличена, а втората е за 180 хил. лв. За да бъде отпуснат подобен кредит, банките по принцип искат минимум 150% покритие, посочва "19 минути" и пита как хора на държавна работа са успели да дадат гаранция. 

 

БЕЗ ОТГОВОР

Пресцентърът на Министерството на финансите не отговаря трети ден на въпросите на "Сега". През 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов има немалко публични снимки, на които на дясната си ръка носи часовник Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer  - скъпа швейцарска марка. Моделите струват между 18 000 и 30 000 евро. Как министърът го е придобил? На каква цена? Ако е подарък, от кого е? Към днешна дата министърът се появява с Aplle Watch. МФ не отговаря и повече от седмица за вилата в Ярема, чийто строеж бил често надзираван от семейството му. Вилата е построена на терен на съпругата на кръстника му Снежана Сариева.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП призна, че пробойната е и огромна, и опасна

18.07.2019

Юлиана Бончева

1006 2
Антикорупционната комисия надгражда реалността, за да й пасне на целта

15.07.2019

Мартин Георгиев

1851 1
КПКОНПИ крие отпуските на Пламен Георгиев

Коментари

Асол
снимка на Асол

Бравос! Ама вЕрно ли чак сега разбрахте, че боцево-шишиният "министър" се намира в конфликт на интереси!? Законът е като никой друг ясен, но аз съм убедена, че ще дадете всичко от себе си и глупостта си да го отървете....временно. Кво значение има, че и свраките ще ви се хилят на "оправданията", дето ще му спретнете!? Все пак той си е ваше момШе и не е застрашил делата на строителната ви мафия, например...нЕма пранги, нЕма пандиз за такъв...по ваш образ и подобие🚬

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе
Интереса клати феса, Асол. В този смисъл Мамин Горанов няма ни конфликт , ни съвест. За последното-да се надяваме че има речник. Ако не бях в смесена компания бих отбелязал, че без да бъде бит и ебан публично на мегдана оправия няма, но заради публиката не е възпитано да бъда толкоз лаконичен и категоричен.
Асол
снимка на Асол

Оф топик! Ти кога ще дойдеш да си приказваме за каквото си искаме и без никакви ограничения?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Освен границите наложени от възпитание и вродена деликатност?

Асол
снимка на Асол

Точно така😅

Джиджи

👍

ppipi7766

Те и голямото момче го разгледаха по документи и тапия му дадоха че е "чист".

Да си направят дирекция за индулгенции направо.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Мегдан голям

генек

Ма няма конфликт... Много си му е комфортно...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

letec55

И на този ще му дадат индулгенция. Ако не намерят нещо, което той е подписвал в качеството си на министър и от което кръстникът е извлякъл ползи, ще е чист като юлско утро... Просто така са го написали закона... 

Bacho Кольо

КПКОНПИ има задача, която може да реши за около 20 мин. Задачата е само с едно неизвестно - колко е средната месечна  цена на наема на квадратен метър площ н района, в който живее социално слабият минисър на финансите.

 

Останалото е просто: умножаваме Х по квадратните метри на апартамента, по 12, по броя на годините.

 И веднага лъсва размерът на подкупа, получен от този слуга на народа.

 

Много хора знаят що е това  "подкуп".

Твърде малко  са наясно с понятието  "конфликт на интереси"

 

редник

Ти кога ще дойдеш да си приказваме за каквото си искаме и без никакви ограничения?

 

Ох, май искри прескачат - дали са коледни, кой да ни каже, но пък по Коледа стават чудеса, нали?!...     ;)

 

ГАМЕНЧЕТО

Тоя на АКТИВЕН БОРЕЦ ли ще ни се прави или ще го правиме.

Леля_Стойка_III

Последният Народен съд - "едни бедни и глупави хора от народа" избиха камара хора със скъпи часовници и имоти, досущ като този. Още ревем за убитите, такива сме ...

kempes

На Горанчо много ще му отива кауша, какъвто е мамин посерко, още първата вечер ще напълни гащите.

Тодор1

Противно и нахално момченце

Спомням си бюджетарски  дебат между него и Орешарски - все едно калпав студент срещу професор... 

На всичкото отгоре и крадлив като цялата пасминс между впрочем...

Мисля ,обаче, че разчита на някого и на нещо...

ГАМЕНЧЕТО

Надява се че земята е една голяма тиква и отвсякъде дебне спасение.

Solace

През 2007 г. не се изискваше такова покритие като цяло в банковия сектор. Сега също не се иска такова - в различните банки LTV (loan to value) е различно, но в зависимост от обезпечението е 80-90% (в редки случаи по-високо, но като изключение и одобряване по-нагоре по етажите). Т.е. при обезпечение 100 хиляди лева, може да вземете 80-90 хил. лева.

Говорих с познат, който е бил в 2007 г. в Банка ДСК - тогава LTV - 80%. Може обаче финансиеане да е предоставено с отклонение, но не повече от 100% от стойността на имота.

Не забравяйте, че тези стойности не да пазарни, тъй като банките сконтират с някакъв процент -5-20% в зависимост от жилището.

 

jovani
снимка на jovani

Горанов, че не е стока - факт.

Ама "Сега" да се позовава на сайт като афера е малко тъпо.

Понеже нито модела на часовника, цитиран от варненската медия е верен, нито цената.

Модела приложен в афера е референция 1186, докато Горанов на ръката си има 1183.

UN 1183 е на цена около 4000-4500 долара в grey market сайтовете и на цена 5000 евро при официален дилър. В амазон го има за 5000 долара този часовник.*

Това за нов часовник, с гаранция от производителя и т.н. (при grey market с гаранция от продавача).

На брокерските сайтове и в и-бей втора употреба, запазен, с документи и кутия може да се намери за 2000-2500 долара.

 

Не му знам заплатата на Горанов, но 7-8 хиляди не вярвам да са непосилна сума за него. Особено като пести от наем. Пък и може да му е подарък - тези от близки роднини не се обявяват, а разбрахме, че според минфин-а "близък" роднина е доста широко понятие.

 

Виж модел 1186 (на снимката в афера) е друга бира - златен корпус - жълто, бяло или розово злато - различава се визуално по монограма на каишката. И т.н. 

Има си специализирани сайтове и форуми - даже на руски и български - питайте бе, другари. Да се пита, трябва.

---

* сега, знам, че за някои съфорумци и 5000 долара са много пари - ама това си е техен проблем.

Малко сведения за любимата им матушка.

Най-изгодно се пазарува Юлис Нардин в Санкт Петербург и Москва - в този ред. Ulysse Nardin даже имат модел с емайл и герба на Санкт Петербург ref.269  - в момента има два за продажба, използвани, на около 50К евра. Общо серия 30 броя.

 

UN е любима снобарска марка на любимите на ЗИП-а империалисти олигарси. И по-евтините модели, като този на Горанов, на малките империалистчета руски.

Интереса на новые русские към марката (а и не само към нея) я компрометира малко в колекторските среди, но парите не миришат.

За часовниците на руските политици даже не споменвам. Путин с неговият А Ланге и син Турбограф за 500000 долара го оставяме на страна - бедняк. Говорителят му, на Путин, се ожени с часовник на RM от лимитирана серия от 30 броя, на цена около 600000-650000 долара парчето.

 

 

 

 

 

Асол
снимка на Асол

Модела приложен в афера е референция 1186, докато Горанов на ръката си има 1183.

UN 1183 е на цена около 4000-4500 долара в grey market сайтовете и на цена 5000 евро при официален дилър. В амазон го има за 5000 долара този часовник.*

Тва точно кво значение има, и дори и да са верни цените на твоя модел, остава да виси със страшна сила въпросът - откъде има пари да си купи точно такъв часовник и как се връзва с министерската му заплата!? Да не говорим за живеено му под наем за без пари при Кръстника при наличието на собствени имоти. Абе вие къде си мислите, че се намирате бе? Във фейса? Че там и на най-смотаната домакиня й стига пипето да събере 2 и 2. Егати некадърието, егати слугинството!

mi6osp.

Как откъде го има?

От кръстника.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Кръстникът на коя сергия си купува домати за спагетите?

Памфуций
снимка на Памфуций

КПКОНПИ има задача, която може да реши за около 20 мин. Задачата е само с едно неизвестно - колко е средната месечна  цена на наема на квадратен метър площ н района, в който живее социално слабият минисър на финансите.

 

Останалото е просто: умножаваме Х по квадратните метри на апартамента, по 12, по броя на годините.

 И веднага лъсва размерът на подкупа, получен от този слуга на народа.

 

Много хора знаят що е това  "подкуп".

Твърде малко  са наясно с понятието  "конфликт на интереси"

Някак се съмнявам, че се касае за схема за укриване на наем. Поначало подозренията ми са, че са касае за укриване на собственост на Горанов докато мине давността от датата на придобиване.

Джиджи

Ми, май че може и така да бъде ... 😘

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×