facebook
twitter

Първа страница

София и Белград влязоха в конфликт заради Косово

Външният министър Ивица Дачич избухна срещу изказване на премиера Борисов за независимостта на бившата сръбска провинция
924
 ЕПА/БГНЕС
На 15 февруари т.г. българският премиер Бойко Борисов отиде в Белград за националния празник на Сърбия и бе посрещнат на летището от Ивица Дачич.

България и Сърбия влязоха в сблъсък и взаимно търсят дипломатически обяснения, след като сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро на реплика на Бойко Борисов за статута на Косово.

Министерството на външните работи привика посланика на Сърбия у нас по повод поведението на Дачич. По-късно сръбският външен министър обяви, че самият той е извикал на разговор ръководителя на българското посолство в Белград.

Повод за изявлението на Дачич бяха думите, които българският премиер каза на форума за Западните Балкани в Познан в петък. На въпрос на БНР как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори:

"В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че с цялото ми уважение, но ако той стане - това, че Испания не признава Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…"

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в интервю за сръбската обществена телевизия РТС, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това. "Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? Дотук ми дойде вече! Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!".

Дачич заяви пред агенция "Танюг", че ще поиска ръководителят на българското посолство в Белград да разясни позицията на Борисов. "Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос, казва Дачич и напомни, че Европейският съюз има неутрална позиция за Косово.

"Това изявление на българския премиер не се отнася за квотата за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия", каза Дачич пред държавната агенция Танюг. Първият дипломат на Сърбия допълни, че разговорът цели да изчисти недоразуменията и да спомогне за приятелски тон между София и Белград.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че скритата причина за раздразнението на сърбите били геополитическите успехи на правителството, което променило „осите на Балканите“. „Не знаете как отеква България и Северна Македония заедно, а не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Затова, Кате, така реагира моят приятел Ивица. Винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси, не е чувала за тях. Иначе ми е добър приятел, знаеш. Но ги е яд малко. На Балканите завистта винаги е била едно доста силно изразено качество“, обърна се Борисов към първия ни дипломат Екатерина Захариева на форума на ГЕРБ, проведен вчера. И допълни: „Не ти дадох да подскочиме силно и да реагираме силно не за друго, а защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион, не само за тях. Колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение“.

Вчера косовският премиер Рамуш Харадинай също се намеси в разпрата, като благодари на българския си колега Бойко Борисов за "принципната позиция по отношение на Косово и правото му да бъде част от европейското семейство", предаде МИА, цитирана от БГНЕС. Харадинай написа в своята страница във Фейсбук, че решението за провеждане на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския процес още по-значителен за региона.

„Мисля, че трябва да се гледа какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли има повече емоция в политиката, която според мен е излишна. Не бива така да се говори за съседна, приятелска държава, още повече от министър към премиер, още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било политически и юридическо коректно. Европейският съюз не признава държави, държави се признават от държави“, заяви българският външен министър Екатерина Захариева. Според нея би било добре Ивица Дачич публично да се извини, но поясни, че това е личен акт, предаде БГНЕС.

-----------

ПОЗИЦИИ

През февруари тази година президентът на Сърбия Александър Вучич награди премиера Бойко Борисов с най-високото държавно отличие на страната си - Орден на Република Сърбия - за приноса му за затвърждаване на двустранното сътрудничество. Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия не признават Косово за независима държава. България и още 23 страни - членки на ЕС, са признали независимо Косово, а ЕС е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

53-ма новозаразени и двама починали от коронавирус в България

10.08.2020

Обновена

3481 12
Мерките срещу коронавирус може да се затегнат в Солун

08.08.2020

353
Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи

03.08.2020

Обновена

3578 13

Коментари

groznik

Мисля, че тук сръбският премиер е прекалил. Те, сърбите, са толкова непреклонни по косовския въпрос. Не е ли редно да помислят за компромис? В крайна сметка Косово е отделна държава, бори се за идентичност и мисля, че би било по-добре за всички да бъде призната.

First Strike

Колко още страници можете да запълните с едно и също? Басирам се, че много!

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

На други места споменават и изказването на президента Вучич:

В опит да потуши напрежението, президентът Вучич днес изрази увереност, че двете страни много бързо ще се върнат на пътя на отличните отношения и той лично ще се погрижи за това, предаде Танюг. Помолен да коментира, Вучич припомни, че България е признала независимостта на Косово и в това е разликата между двете страни, а за всичко останало смята, че те имат добри отношения, които ще продължат да изграждат.

"Смятам това за малко, преходно недоразумение", подчерта Вучич. Той каза, че следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премира Бойко Борисов.

Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства там у дома си и "не бива да страда заради такива разногласия".

"Лично ще се постарая в най-скоро време, ако българският президент и премиер приемат това, да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки", каза Вучич.

Bacho Кольо

И аз, както  Вучич смятам, че това едно "малко, преходно недоразумение".

Но , освен недоразумение, то е още нещо. Доста по-важно.

То е навременно предупреждение  за покостите, които може да нанесе на България засилената западно-балканска активност на Борисов, индивид, съвършено неподготвен за решанатето на такъв тип задачи...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Добре ли прочетохте какво е казал Борисов ?

Да се отречем от националното и да признаваме само европейското.

Заличаването върви с пълна пара, а да се открият местни идиоти, които да реализират идията не е проблем.

Верно това ли разбра от "добре прочетеното"?

Slava
снимка на Slava

Верно това ли разбра от "добре прочетеното"?

 

90% станаха тези, които не разбират прочетеното. Не само тук, а навсякъде в мрежата. Отчайващо е - четат, а не разбират смисъла. Но пък коментират в несвяст - под всяка статия едни и същи.

 

На сръбския министър му е ясно, че испанецът ще заеме европейски пост и националните му пристрастия нямат място в новата му роля. Но се изхвърля за вътрешна, сръбска употреба.

Миряна Б.

отговор на 4 и 5 - С вас съм. Бойко става все по-вреден. Малигнен, демек, както господарите на Бойко ни представят Кремъл.

Миряна Б.

А знаете ви Вие, че големият английски драматург Бърнард Шоу има пиеса за сръбско-българската война? "Шоколадовият войник" - една от сериала "Оръжия и хора". Комедия, с български донякъде имена, постарал се е старият хитрец. Донякъде - името Лука, дадено на жена. Времето на действието е около победата на Сливница. Не зная дали е поставяна у нас. Не смея да питам Бойко - ами ако знае повече от мен?!?

 

Лошото на пиесата е, че годеникът на главната героиня Раина, с дълго И, се казва Сергей?

Миряна Б.

Почивка. Мозъкът ми е претрупан като една от камилите с дарове, които Савската царица отнася на Соломон.

Влез или се регистрирай за да коментираш