facebook
twitter

Първа страница

Партиите бягат от парите на бизнеса за кампанията си

Червените разчитат на средства от свои хора, ГЕРБ без никакви спонсори
1 384
 Илияна Кирилова
От отчетите на партиите за спонсорите към Сметната палата става ясно, че те ще разчитат повече да "ударят джакпота".

Въпреки че преди няколко месеца парламентът отмени забраната фирми да спонсорират партиите, а и няма таван на средствата от тях, партиите, коалициите и инициативните комитети, които се надпреварват в местния вот, не горят от желание да взимат от бизнеса и не са декларирали спонсори. Но не е така при физическите лица - партийци, симпатизанти или свързани с политическата формация лица, с охота дават за кампанията на своите хора. Това става ясно от междините отчети за финансирането на кампанията по изборите пред Сметната палата, като информацията за размера на паричните и непаричните дарения от физически лица, фирми и фондации, постоянно се обновява. Към момента паричните дарения възлизат на около 480 000 лв.

Засега лидер по дарения от физически лица е кандидатът за кмет на София Мая Манолова, следвана от гражданския кандидат за столичен градоначалник Борис Бонев. Даренията за тях започват от 5 лв. и стигат до 950 лв. Сред спомоществователите на Манолова е и съпругът й - Ангел Найденов, който е дал сумата от 100 лв. Найденов, който бе военен министър, както и дълго време говорител на БСП, остана член на партията, но постепенно се дистанцира от настоящото ръководство и не участва активно в партийните дела. За Манолова средства е дарил и ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Сред дарителите на коалицията "БСП за България" пък се открояват хора, занимаващи се с пиара и връзките с медиите, които са отделили от заплатите си до 1000 лв. На национално ниво "БСП за България" има около 60 дарители.

Депутати от левицата признаха пред "Сега", че партията наистина е "на червено", както обяви лидерът Корнелия Нинова, след като управляващите решиха партиите да върнат в хазната средствата от държавната субсидия, която бе намалена от 11 лв. на 1 лв. за получен действителен глас. "Нямаме пари, затова от доста време отделяме около 2/3 от заплата си", коментираха представители на ръководството на червената група. Друг дори каза, че даряването на пари от заплатите, било станало практика, защото взимали "по-големи средства".

Любопитно е непаричното дарение към дясното обединение "Демократична България", което е получило за безвъзмездно ползване два билборда от "Универсстрой Стоянови". Като дарение са им отпечатани предизборни плакати и листовки. Коалицията е получила дарения от около 20-ина души.

Прави впечатление, че в регистъра са отчетени доста дарения за неизвестната "Пряка Демокрация". 

Там обаче не фигурират управляващата ГЕРБ, както и ДПС. Те не са отчели дарения нито от компании, нито от физически лица. Двете партии бяха инициатори на законодателните промени преди няколко месеца, които позволиха дарения на политическите формации от бизнеса, както и намаляването на субсидията на лев.

В средата на септември  ръководството на ГЕРБ реши, че няма да взимат пари за изборите от спонсори и ще финансира кампанията си с пари от субсидията. Освен от фирми партията не приема и доброволни вноски от членове на партията, както и участие с лични средства на кандидатите за местна власт.

САМ НА СЕБЕ СИ

Към момента общо 9 парични дарения от фирми и едно от фондация са вписани в регистъра на Сметната палата. Бизнесменът Радослав Каратанчев е финансирал два пъти по 30 000 лв. предизборната си кампания като независим кандидат за кмет на София чрез фирмата си "Алемо фит" ЕООД.

Предприемачът Максим Митков, е дал чрез своето "Макском" ЕООД веднъж 15 000 лв. и веднъж 10 000 лв. на "Воля".

Фондация "Крос“ от Смолян е дала 40 000 лв. на местната коалиция "Новото време". Коалицията е издигнала за кмет Кирил Хаджихристев, който е председател на фондацията.

ВИП ООД на Кирил Янков от Несебър е дало на партия "МОРЕ" 5 000 лв.  Янков е на шесто място в листата на МОРЕ за Несебър.

Фирмата "Кадра ООД" е дарила 500 лв., но не е отбелязано на кого и за какво.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МЗ глобява мероприятия на БСП, Цветанов и Борисов за липса на маски

28.09.2020

358 1
ГЕРБ спечели частичните избори в 9 селища

28.09.2020

3842 54
Станишев и Пирински отпаднаха от пленума на БСП

27.09.2020

Обновена

11772 149

Коментари

Solace

Нема да се косите - субсидията ще се вдигне на 7-7,50 лв. ;)

Хулиган

Бъдете сигурни, накрая като теглят чертата, пак ще излязат на плюс.

Как го правят, не е ясно.

Тия са същински магьосници

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrachnost-pri-glasuvaneto/

Aniki

Прави впечатление, че преди на подобни избори имаше шатри, листовки, запалки, ключодържатели, тефтери и още куп излишни глупости. Сега не виждам.

Баш Патканът на...

Партии да бягат от пари???
Две възможности:
1- Идеализъм и добри намерения.
2- Кешови разплащания. 

Влез или се регистрирай за да коментираш