facebook
twitter

Първа страница

ООН: Населението на България ще е 2 млн. души към края на века

3 733
 Илияна Кирилова
Раждаемостта в България постоянно намалява, предупреждават от години експерти.

Населението на България най-вероятно няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН, цитирана от агенциите  Но данните за ускорено спрямо прогнозите на Евростат намаляване на населението изглежда увеличават вероятността да се сбъдне най-лошият сценарий. Според него през 2100 г. в цяла България ще има 2.18 млн. души. Водещата прогноза на ООН все пак е малко по-оптимистична - според средния вариант за демографско развитие българите ще намалеят с 1 млн. до 2038 - 5.977 млн. души. След още две десетилетия - към 2059 г., ще бъде преминат следващият символичен праг и ще се слезе на 4.969 млн. жители. Малко по-бързо - към 2085 г., ще останат под 4 млн. души, а в края на века населението няма да надхвърля 3.6 млн.

От Департамента на ООН по икономически и социални въпроси са включили в прогнозата и вариант за т.нар. нулева миграция, т.е. ако броят на установяващите се в България е равен на тези, които я напускат. В този сценарий в края на века ще има 4.242 млн. жители на страната. Спрямо водещия сценарий това само ще отложи с няколко години преминаването на милионните прагове. Прогнозата за всички останали съседи на България е населението им да намалява.

Всичко това ще се случва в контекста на увеличаване на човечеството до почти 11 млрд. души в края на този век. Темпото на растеж се забавя и жителите са по-възрастни от обичайното. И все пак сегашните 7.7 млрд. души ще станат 9.7 млрд. в средата на века. Африка ще бъде безспорният лидер по раждаемост десетилетия наред, а Индия относително скоро може да надмине по население Китай като №1 в света. Европа (вкл. Русия, но и Турция, която е включена в Западна Африка) непрекъснато ще намалява - от 747.636 млн. през 2020 г. на 710.486 млн. в средата на века и 629.562 млн. в края му според водещия вариант.

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България изгони още двама руски дипломати по обвинение в шпионаж

24.09.2020

Обновена

11607 203
Зоран Заев ще пътува първо в България

23.09.2020

671 9
Италия премахна карантината за идващи от България

22.09.2020

477

Коментари

mi6osp.

Можеха да го кажат и по друг начин :

В края на века няма да има България. 

 

Язък за изобилието от банани. 

вила

А българите...със съдбата на индианците в САЩ-в резервати....Да припомня,че през 14 век българите и англичаните са с еднаква численост..След 5 векса  българите са пак толкова-4 млн./Защо ли?/,англичаните са 18.Сега на Острова живеят 65 млн.,у нас-6....

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Да бе с еднаква численост са на 36-ти. Пак партенките от сбирките на ППО-то преди 1989

ogopogo_x3

Голям праз - такъв прост народ заслужава участта си да изчезне. Единствено ме е яд че тази хубава територия ще я налазят отрепки като мангали, турци арабески макета ...

pbdan

Ако беше направена екстраполация през 1930г. до 2000г. трябваше да сме над 30млн. Не може да се говори за това, което ще бъде след 80 години. Учете математика и история.

Forza NATO

Не бяха толкова отдавна времената, когато всеки, споменал нещо такова беше обявяван от още-по-здравите сили за популист, патриотар, манипулатор и прочие враг на прогреса и модерността.

Хулиган

Не съм сигурен, колко ще бъдат българите по тукашните земи в края на този век.

Но, както е тръгнало, смея да допусна колко ще струва кило хляб по същото време - някъде около 5 юана...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/inteligentna-nacia/

Кире

А самолетите пълни с деца. Тия дни се връщам през Амстердам. Що народ прекачваше там. До мен една баба с внучета - разправяше за щастливия живот на Албиона. Друга, с тежък акцент, казваше нещо за нейните внуци, дето само разбират български. А през юли цените на билетите скачат, щото ваканция, ама бабето било хитро и взело овреме билети. Децата не били идвали в България от 5 години, та не знаела как ще им понесе (на децата)... Приятели из тия страни пък казват, че тая година предпочитат Испания, че и на баби и дядовци купили билети. И най-накрая намерих човек, дето емигрира от западна страна в Русия. Умно момче, с прилична квалификация, дето тук със сигурност може да се оправи... 

 

И после седнах да броя мойта рода. Сравнявах с празниците от детството ми и кои са останали тук. Че то от онова време са заминали едно 50%. И като изключим една братовчедка с 3 деца, тук май няма с повече от 2. А там имат и с по 4 и в общи линии няма с по едно. 

 

И да ви кажа, всичко почна с махането на гражданството. Препълни се тая София и няма жизнено пространство за повече деца. И по време на соца почва тая урбанизация, ама по друг начин е баланса. Сега средните бивши окръжни граодове са мъртвило - Ловеч, Плевен, Хасково, Видин, Силистра, Шумен, Добрич, Сливен, Кюстендил, Монтана, Враца.... А където има някакъв живот, то градът е измукал селските райони - Русенска област е практически празна с изключение на Бяла. Добрич и той е издърпал селското население, Стара Загора, че и Варна. Има нещо в област Пловдив, Благоевград и Бургас. 

 

А чорбаджиите гледат да "оптимизират печалби" и нищо не плащат. Две фризьорки у квартала си говориха за некъв тип, дето вземал супер пари - 1400 лева. Те така. Абе бегайте да бегаме, че тия милиарди ще ни залеят, щото празно нема.

ЗИП
снимка на ЗИП

Отдавна на всички всичко е ясно. Но вече на никой не му пука. 

 

"Циниците" биха казали - Who cares, колко ще бъдат българите в края на века, след, като ние няма да сме живи да видим това ?

 

Живей за мига. Това е глобалната мода сега.  Миналото вече е на бунището. Скоро там ще отиде и бъдещето.

 

Дали е добре или зле не знам. Но това е положението....

 

:)

volog2

Земята ни е плодовита и празно няма да остане. След 100 години само ми е чудно дали тогавашните българи ще са дошли от Африка и Близкия Изток както е било преди 10,000 години или от Азия, както преди 1500. 

volog2

Белите фермери почнаха в Зимбабве да се завръщат, защо пък да не се предположи че и част от българите в чужбина ще се върнат.

protor

Ама тия, дето сме останали, ще бачкаме квото си искаме за колкото си искаме. И по три кадъни поне ще си вземаме, щото ще се натискат за евро гражданство. Децата на бежанците нека мият британски нужници и припяват "облаче ле бяло" с пакистански акцент.

н16
снимка на н16

Благодарение на демокрацията, по американски тип - българите се намалиха от 9 милиона на 7. Но все пак да се надяваме, че всеки отишъл някъде (по света) българин или българка - ще оцелеят, и ще живеят добре.


Ако беше направена екстраполация през 1930г. до 2000г. трябваше да сме над 30 млн.

Е пък направи я тая "екстраполация" - сметка, с други думи.)) Че да я видим и проверим.)

 

Колко е било населението, живеещо в Царство България тогава ? 4- 5 милиона ? Къде и как се е увеличило населението през 60- 70- 80-те години? От селата, към градовете. Строяли са се заводи из цялата страна. Имало е ТКЗС-та и масово селско стопанство. Сега вече ги няма. Имало е поминък за хората - по тогавашните цени на стоките и услугите. Произвеждало се е и се е продавало в една система, тогавашния ЕС - СИВ. И всички тия произведени стоки услуги - са се изнасяли и продавали. Най-вече в СССР (за ресурси), но и в Ирак, Либия и т.н. 


Да ама сега, от страна на ЕС нямат желание, да се развиват такива места като България (Естония, Литва и т.н.). 

ЗТБХЦ

Ако сред тия два милиона не е останал нито един комуняшки олигофрен, животът тогава в България ще е прекрасен.

Интервал

Това не е важен и спешен проблем за групировките(партиите). Важно, спешно и ползотворно е да се наливат милиарди в безумно оскъпени инфраструктурни проекти, в древно, но политически боядисано военно желязо, в суперкомпютЪри, в запазване на стабилността и печалбите на банди.. банките, в стиропор по панелките, в раздуване на администрацията, слугинаж пред "големите началници", и все подобни жизненоважни належащи неща.
Вместо да се борят с причините, водещи до обезлюдяването на страната, групировките все градят медийни планове как ще привлекат в България малцинствата ни от съседните държави и как ще връщат вече избягалите.. Е как ще накарат избягалите да се върнат, при положение, че причините за бягството даже няма изгледи да изчезнат, а и десетки хиляди продължават да заминават всяка година?!? Действия на властта напълно лишени от смисъл, логика и разум. Дори днес да се вземат реални и работещи мерки, ефектът ще е осезаем най-малко след 15-20 години. Държава ни без население, особено такова с българско самосъзнание, ще е просто чужда територия.
За съжаление, забелязвам, че подобно развитие на нещата сякаш радва някаква ойроатлантическа част от коментиращите.. готови да борят комунизЪма с цената и на последния българин останал на територията.
Светло ойроатлантическо и демократично бъдеще.

HerrSpeck

 Нема страшно по морето алкашите вече са ни изместили

н16
снимка на н16

Ако сред тия два милиона не е останал нито един комуняшки олигофрен, животът тогава в България ще е прекрасен.

 

Ми то комунисти - вече и няма.) Работещи за "светлото бъдеще" и за държавата. Ще си живеете само вие)) Ама няма вече, какво да приватизирате.)) И ще ви е прекрасно - ще се надлъгвате, един след друг.))

Invisible

  Аз пък не виждам какво му е лошото, че ще сме малко хора на много земя!

  При умни и отговорни управленци ще цъфтим и вързваме.

  Качеството ще ни е проблема, както винаги.

Ерих

Абе, да доживеем до 2100-та, пък ще видим колко е точна тая прогноза...

Neopol

Тези екстраполации не са верни. И не щото по принцип всяка екстраполация на население не казва нищо за бъдещето, а само какво би станало ако настоящето бе и тогава, а защото не се отчитат причините.

Например, до 1990 г. населеието в България бе закрепостено към родните си места, чрез ограничаване на жителството, а като цяло, като концлагер бе оградено от бодлива тел и стрелящи граничари с кучета по бегълците от Родината.

1990 г. границите се отвориха, но после бързо отново бяха затворени, но този път от вън. Това се промени чак след 2007 г., а напълно и то само за към Европа 2014 г.. В този смисъл имаме изкуствено задържани процеси - на урбанизацията с разрушаването на селското стопанство от колективизацията, на вътрешната миграция, чрез ограниченията на жителството, на външната миграция, чрез телените мрежи от бодлива тел.

Нормално е, когато тези изкуствено задържани напрежения бъдат освободени, то за последва рязка компенсаторна реакция на задържането. Тя обаче вече отминава. За първи път през миналата година българите, които са напуснали България са по-малко от тези, които са се върнали.

indiec

А в съседната стаиия пише, че сме шампиони по нарастване на заплатите. Как да свържем двете информации?

н16
снимка на н16

А в съседната стаия пише, че сме шампиони по нарастване на заплатите. Как да свържем двете информации?

Интересно обаче, с тия заплати и тяхното нарастване. Kъм началото на 80-те години, парното (отопляването на 1 апартамент в някой град) - колко е струвало? Какви са били заплатите ? Депутатите какви заплати/ печалби са получавали? А банките ?) Eлектроенергията, водата, бензина? Както и - нарастването на заплатите, но на база какво? При сравнение със тяхната цена в Швейцария, Швеция, Канада ?) И изобщо, в една сложна социална система (каквато е животът в 1 държава), не могат да се гледат и сравняват само 1 параметри. Цената на труда при една група хора е висока, при други е ниска. И т.н.)

дъртреалист

българите се намалиха от 9 милиона на 7.

Това е глупост.

дъртреалист

Neopol

прав.

Екстраполациите са детински.

Аз казвам, че предстоят климатични и политическси турболенции, които не само ще върнат българите в Родината, но и ще "върнат" много гермнаци , шведи и холандци в Бг, защото техният климат ще стане .... особен.

Предстоят световни кризи, в които Бг ще е нещо като сигурно пристанище.

 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Аз откривам почти пряка корелация между намаляването на българите и намаляването на слоновете в Африка. Слоновете и там ги подмамват с по-високи заплати в западни зоопаркове и повече трева, сено и клонки. Трябва и в РБ да се отглеждат такива, а не да караме на вносни домати патладжани и сливи!

Влез или се регистрирай за да коментираш