Медия без
политическа реклама

Около 26 000 българи получават тавана на пенсията

Сред тях има и хора с инвалидна пенсия, и предсрочно пенсионирали се

30 Авг. 2019ЯНА НИКОЛОВА
Илияна Кирилова

26 549 българи получават лична пенсия от 1200 лв., колкото е от 1 юли таванът на пенсиите у нас, показват данни от системата за електронни справки на НОИ за август. Сред тези хора има и такива, за които реалният размер на пенсията по съвпадение е толкова, т.е. не са ощетени.

Повечето от тези "богати" пенсионери - 14 456 души, са се пенсионирали по общия ред - с пенсия за осигурителен стаж и възраст в масовата трета категория. Силно присъствие в групата на най-високите пенсии имат и хората от сектор "Сигурност" - 6477. На следващо място е групата на други обичайни заподозрени, когато става дума за таван на пенсиите - миньори, летци и пр., хора със стаж от първа и втора категория труд. Те са 4989 души.

В групата на получаващите 1200 лв. пенсия обаче има и любопитни случаи. 258 души получават точно 1200 лв. пенсия, но са се пенсионирали предсрочно, срещу което пожизнено получават по-нисък размер на пенсията. За тях очевидно сметките показват, че заради съществуващото ограничение няма смисъл да чакат да изпълнят условията за пенсиониране по обичайния ред. 368 души получават 1200 лв. пенсия за инвалидност поради общо заболяване - това са инвалидни пенсии, но за хора, които имат известен осигурителен стаж. Един човек получава максимална пенсия, но за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

Таванът на пенсиите трябваше да отпадне за хората, които се пенсионират от тази година. Заради това част от хората отлагаха пенсионирането си в последните три години, очаквайки по-благоприятните за тях условия да влязат в сила. В края на миналата година обаче финансовият министър Владислав Горанов изненадващо наложи промени в Кодекса за социално осигуряване, с които бетонира ограничението. С типично за това управление пренебрежение към хората кабинетът изчисли, че с 1200 лв. таван ще дава реален размер на пенсията на 90% от пенсионерите, като за останалите 10% не коментира нищо. Новината бе поднесена арогантно от финансовия министър с думите "От 1 юли 2019 г. се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева. И отпада темата с отпадането на тавана".

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

33-ма души в държавата получават над 1200 лв. основен размер на пенсията, т.е. не са подвластни на ограничението, което важи за всички останали българи. По силата на Кодекса за социално осигуряване максималният размер не важи за лицата, които са били президент и вицепрезидент на България, председател на Народното събрание, министър-председател или съдия в Конституционния съд.

Още по темата