Медия без
политическа реклама

Общината не казва кога ще приключи ремонтът на „Графа”

Илияна Кирилова
Тези "архитектурни композиции", струващи 8922 лв., засега стоят доста абсурдно, но от материал в "24 часа" се разбира, че общината още не е намерила начин как да ги настани така, че хем да не пречат на дърветата, хем да не настъпват трамвайната линия.

Злополучният за столичани ремонт на улица „Граф Игнатиев”, на градинката пред църквата „Св. Седмочисленици” и на околните улици „Шишман” и „Шести септември” навърши една година при пълно информационно затъмнение кога ще приключи. Вчера изминаха 365 дни от началото на строително-ремонтните дейности, а до редакционното приключване на броя на „Сега” от Столичната община не отговориха на въпроса на коя дата ще свършат те.

Както вече е добре известно, в началото договорът с изпълнителя „Джи Пи Груп” предвиждаше реконструкцията в т.нар. Зона 2 на центъра да трае до 300 дни, което означаваше всичко да е готово най-късно на 4 март. Датата неколкократно бе местена, което бе обяснявано първо със снега през зимата и впоследствие с дъжда през пролетта. На 11 април от „Московска” 33 съобщиха за „Сега”, че досега на „Джи Пи Груп” са признати 86 дни за неработни при поискани 111, без да посочат конкретна дата за приключване на дейностите. В момента на информационната табела на обекта на пл. „Славейков” като срок за приключване на ремонта е записано 20 май. От общината обаче засега не потвърждават тази дата и не посочват друга.

Кога ще приключи ремонтът на „Графа” има ключово значение, тъй като при забавяне „Джи Пи Груп” дължи 1 на сто от стойността на контракта за всеки просрочен ден, но не повече от 20% от общата му стойност, която е 24 200 000 лв. с ДДС. В документите е записано още, че при пресрочване с повече от 20 дни София има право да прекрати контракта без предизвестие.

Много стари проблеми с качеството на "Графа" остават, а се появяват и нови. На улицата още стоят перките от акули, в които се спъват минувачите, понеже новите ограничители още не са доставени, а СДВР държи районът да не остава без такова "обезопасяване". И вчера кметът Фандъкова не можа да обясни кога ще бъде направена подмяната. След всеки дъжд по улицата продължават да се образуват огромни локви. Живеещи в района разпространиха снимки, от които стана ясно, че особено сериозно е положението на пресечката с ул. „Любен Каравелов”. Поради лошо проектиране и зле изпълнена реконструкция при дъжд там се образува сериозно задръстване с вода. Огромни гьолове се събират и в други части на улицата и особено в градинката пред „Св. Седмочисленици”.

Междувременно започват да зачестяват сигналите за проблеми и в друга зона от центъра, която се работи от "ПСТ Груп" пак по проект на "А.Д.А." - около "Св. Ал. Невски". От Столичната община не отговориха вчера и на въпроса на коя дата трябва приключи ремонтът на т.нар. Зона 4 от центъра. Той се изпълнява от "ПСТ  Груп" и е на стойност около 21 400 000 лева с ДДС. Именно тук са прословутите пейки от над 10 000 лв., за които общината води спор със "Сега" как трябва да се наричат, без да коментира самата цена, нито пък други удивително скъпи артикули като кошче за боклук от 1000 лв. и ламаринен знак от 400 лв. Въпреки че настилката вече беше пренареждана веднъж по нареждане на Фандъкова, тя си остава крива, а в допълнение минувачи забелязват поникнала трева между плочките.

Администрацията на Фандъкова не предостави информация и по друг въпрос, който "Сега" не задава за пръв път - колко пари са платени досега на двете фирми. Реконструкцията в Зона 2 обхваща района около храма „Св. Александър Невски”, църквата „Св. София”, улиците „Московска”, „Оборище” и други и градинката пред Софийския университет. Промените там започнаха през юни м.г. с обновяването на градинките при СУ, църквата "Св. София" и "Кристал".       

  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?