Медия без
политическа реклама

Проби от ремонта на жълтите павета и "Графа" отиват на изпит

Министър Шишков намекна, че плащанията може да бъдат орязани заради лошо качество

14 Яну. 2023
Жълтите павета след ремонта - потресаваща гледка. "Качеството" на изпълнението е ясно и без лабораторни изследвания.
МРРБ
Жълтите павета след ремонта - потресаваща гледка. "Качеството" на изпълнението е ясно и без лабораторни изследвания.

След серия скандали около ремонтите в центъра на София лабораторни анализи ще помогат да се оцени качеството на изпълнението. От Министерството на регионалното развитие съобщиха, че взетите в петък през нощта и в събота проби от "жълтите павета" и ул. "Граф Игнаниев" ще бъдат изследвани в НИСИ - Научноизследователския строителен институт. Очаква се резултатите да бъдат готови до 25 дни.

"Пробовземането" е извършено със специализирана техника и има за цел изпитването на качеството на извършените ремонтни дейности, се посочва в прессъобщение на министерството.  От МРРБ са изпратили и снимки от двете площадки - обекти на проверката.  

Само преди дни министър Иван Шишков и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха на инспекция на обезобразения след ремонта участък от бул. "Цар Освободител". Фандъкова призна, че жълтите плочки - символ на столицата, са наредени по безумен начин, и се зарече да не допуска повече такива "експерименти". 

Министър Шишков пък намекна, че ако ремонтите работи не са изпълнени качествено, може да последва орязване на плащането им.  Обновяването на сърцето на София се прави с пари от ЕС - то е проект, финансиран със средства от Оперативната програма "Регионално развитие".

Освен че се прочу с дефекти и явлението "ремонт на ремонта", проектът се движи с огромно закъснение, а сроковете за използване на европарите изтичат.  Наскоро служебният ресорен министър обясни, че не иска да наказва софиянци заради неспособността на местната власт, но положението е тежко: "Проблемът е много сериозен. Увеличили сме срока за построяване - беше до март, удължихме го, за да не загубим европейските пари. За месец и половина не получихме отговор – има ли проблем в проекта, има ли проблем в строителството, в кого е проблемът, за да се случва това. Жълтите павета са пред очите на всички нас, които обичаме София. Ние не искаме да наложим финансова корекция на София, защото ще накажем София, а не Фандъкова. Аз не искам да наказваме София, а да бъдат завършени проектите", поясни арх. Шишков преди седмица. 

Темата за евентуално орязване на парите ще дойде на дневен ред, след като приключат изследванията на взетите проби. 

Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание потвърди всички иронични определения, които кметът Йорданка Фандъкова успява да заслужи с всяко начинание. Той е хубав, но не е готов, той е ремонт на ремонта и контрол на контрола.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата