Quantcast

Медия без
политическа реклама

И ремонтите на ремонта не спасяват "Графа"

Улицата още е в гаранция, но Столична община не изисква изпълнителят да отстрани проблемите

Сега
Положението с настилките по ул. "Граф Игнатиев" е най-зле на кръстовищата и в зоните с автомобилно движение.

Една от най-дълго и скъпо ремонтираните улици в София - централната "Граф Игнатиев", се руши и на места настилката вече дори се разпада, въпреки че само преди 4 г. в нея бяха вложени близо 25 млн. лева. Участъците с трафик на коли са в плачевно състояние и така е от дълго време, въпреки че някои места бяха затваряни няколко пъти за добре известния "ремонт на ремонта". Дупките и пропадналите места по "Граф Игнатиев" продължават да стоят, макар че Зона 2 е в гаранция, поради което изпълнителят "Джи Пи Груп" може да бъде призоваван безплатно да поправя зле свършената работа, докато нещата най-после се получат.

Най-трагично е положението на кръстовищата, където "Графа" се пресича с други улици - например пресечката със "Солунска", а и там, където има автомобилно движение - пред сградата на бившата банка КТБ и т.н. Другата ахилесова пета е трамвайното трасе и настилките около него. Комичното е, че именно тези места вече бяха обект на корекции по заръка на Столична община. 

След повече от година ремонт и неколкократно отлагане в края на май 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова обяви мащабната реконструкция на Зона 2 за приключена. Още при приемането на обекта тя призна, че на 15 дка от общо обновени 40 дка е констатирана некачествена работа, но поясни, че заради "няколко криви плочки" ново затваряне на "Графа" повече няма да има. Така общината спести на "Джи Пи Груп" санкция за забавяне на срока на предаване на обекта, която можеше да е в размер на 5 на сто от общата стойност на договора. От "Московска" 33 се похвалиха, че гаранционният период на Зона 2 е 8 г. и че фирмата ще бъде викана да ремонтира ремонтираното колкото пъти се наложи.      

Скоро след рязането на лентата обаче по "Графа" започнаха да се появяват още дефекти. Две седмици след това настилката между трамвайните релси се надигна и се наложи движението на градския транспорт да бъде спряно. Още при първите дъждове пък се видя, че градинката около църквата "Св. Седмочисленици" се наводнява много сериозно. През пролетта на 2020 г. дойде и първият по-сериозен ремонт на ремонта на "Графа", когато за няколко дни бе затворено кръстовището с ул. "Цар Иван Шишман". Ново поправяне имаше през пролетта на 2022 г., когато отново работници и техника се появиха и на това, и на други кръстовища по "Графа". Напук на всичко обаче скоро в същите зони пак се появиха дупки и пропадания (виж актуални снимки). 

 

Пак в центъра на София

Голяма дупка се е образувала след пропадане на пътната настилка на улица "11 август" в центъра на София, показа агенция "Булфото"(последнатите две снимки в галерията). За щастие няма пропаднали автомобили. Движението на моторни превозни средства е спряно, а на място има екип на "Аварийна помощ и превениция", който очаква работници да огледат и поправят щетите.

 

 

 

Още по темата