Медия без
политическа реклама

Новата пенсионна формула може и да бъде коригирана

Нека видим какво ще покажат резултатите в края на годината, коментира председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов

27 Февр. 2019ИСКРА ЦЕНКОВА
БГНЕС
Председателят на социалната комисия Хасан Адемов допусна в края на годината да се преразгледа формулата, ако има много ощетени.

Новата формула за изчисление на пенсиите може да бъде коригирана, ако в края на годината се окаже, че ощетява много хора. Това заяви председателят на парламентарната социална комисия д-р Хасан Адемов (ДПС) пред "България он еър" по повод публикация във в. "Сега".

Както "Сега" писа, новите правила ще ощетят 37% от хората, на които им предстои пенсиониране. Данните за ефекта от промените във формулата бяха предоставени от НОИ в резултат на журналистическо запитване и според коментара на експертите по тях новият механизъм за изчисляване на парите за старост ще се отрази благоприятно или без промяна за останалите 63%, които занапред ще придобиват право на пенсия. При около 81 000 души, които тази година ще изпълнят условията за пенсиониране, това означава, че близо 30 000 ще бъдат ощетени.

"Нека видим какво ще покажат резултатите до края на годината, за да можем да си направим съответните изводи", каза Адемов по отношение на тези прогнози. "Очевидно е, че в края на тази година, когато ще имаме повече информация, може да се предприеме и корекция, ако това се наложи", добави той.

Както "Сега" писа, ощетяването на 37% от бъдещите пенсионери идва от две промени - едната от времето на Ивайло Калфин, а другата - гласувана в последния момент с бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г., с които от пенсионната формула отпада осигурителният доход до 2000 г. От тази година в изчислението на пенсията вече участва само доходът от 1 януари 2000 г. насам. Отпаднаха трите най-благоприятни години отпреди 1997 г. и трите години между 1997 и 2000 г. Мотивът на управляващите е, че така се ликвидира възможността за измами с измислени осигуровки от този период, когато, от една страна, нямаше регистър, а от друга, нямаше и максимален осигурителен доход.

"Направих справка в НОИ. Данните произлизат от симулационен модел, базиран на представителна извадка на пенсионирали се около 70 хил. души през 2017 г. Върху техните пенсионни права са наложени новите параметри, които влязоха в сила от 1 януари 2019 г. Тъй като става въпрос за хора, които ще се пенсионират през тази година, трудно може да се говори за размера на техните пенсии. Никой не знае какъв е осигурителният им доход, стажът им. Идеята сега е да има по-справедливо отношение между индивидуалния принос и пенсиите", подчерта д-р Адемов. Той допълни, че абсолютна справедливост може да има само ако целият осигурителен период влиза в изчислението на размера на пенсиите, но отново посочи възможностите за злоупотреби с периода преди 2000 г. като аргумент за последните промени.

Още по темата