facebook
twitter

Първа страница

Не всички учители ще получат бонус за 24 май

4% от училищата не са успели да дадат дори заложеното от бюджета увеличение на заплатите
1568
Илияна Кирилова

На много места учителите няма да получат традиционното допълнително плащане за 24 май, съобщиха от синдикат "Образоване" към КТ "Подкрепа" в навечерието на празника на славянската писменост. Оттам все още нямат точна статистика, но прогнозите им са около 50% от преподавателите у нас или да не вземат очакваните бонуси, или да ги получат в намален размер.

В колективния трудов договор са регламентирани три допълнителни плащания за учителите - за 24 май, за 15 септември и за Коледа. Техният размер обаче не е посочен, като те се предоставят в зависимост от възможностите на училищните бюджети. "Трите плащания бяха въведени през 1998 г., като около 2015 г. те бяха в размер на една заплата, разделена на три. В последните години обаче средно учителите получават по около 50% от заплатата си, разделена на три", коментира д-р Юлиян Петров, председател на синдиката. Т.е. сметките показват, че ако един учител е на минимална заплата от 920 лв., за 24 май може да се надява на около 150 лв.

По думите на Петров при последното увеличение на заплатите на работещите в отрасъл „Просвета“, което е средно 18.4% за страната, не са били увеличени средствата за материална издръжка и капиталови разходи на образователните институции, което е принудило много директори да намалят драстично или да спрат традиционните три плащания към педагозите. Затова от профсъюза продължават да настояват кабинетът да увеличи средствата за отрасъла до 6% от БВП.

Други данни оповести председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Според тях 90% от училищата в страната са успели да постигнат 20 и над 20% увеличение на заплатите на своите преподаватели. "В тях няма основания за съмнения, че няма да има бонуси за 24 май", коментира той. В останалите 10% от школата у нас, или около 250 на брой, обаче не е постигнато желаното увеличение. В 4% от училищата няма никакво увеличение на заплатите, т.е. там почти сигурно педагозите ще останат без допълнително плащане за днешния празник, смята Стаматов. В 6% от учебните заведения пък скокът на учителските възнаграждения е между 10 и 15%, т.е. и при тях е вероятно да има проблеми с допълнителните плащания. По думите му това се дължи главно на намалелия брой ученици във въпросните училища, които вероятно са в малки населени места и не са оптимизирали персонала си. Доста от въпросните школа обаче получават средства за уязвими ученици, които м.г. бяха общо за страната в размер на 28 млн. лв., припомни Стаматов.

 

СЕЗОННО

От "Образование" към КТ "Подкрепа" отбелязват с тревога и статистиката, че 10% от работещите учители се назначават на срочни трудови договори за 1 година, което ги приравнява на сезонни работници. "Съдебната практика е показала, че не може учители да се наемат за по 1 г., но все още около 9000 преподаватели са на срочни договори, не по заместване, а за определен период от време, който понякога е и под 1 г., коментира Юлиян Петров.

 

Ключови думи:

зпалати, учители, бонуси, 24 май
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Историци поискаха учители да пишат учебниците

09.07.2019

Николай Иванов

79 3
Само четирима учители са пожелали да преподават в проблемни училища
Ректорът на СУ: Безобразието на политиците се превръща в традиция

24.05.2019

3016 23

Коментари

Shaaban_bin_Robert

Що лъжете? Баце им ги обеща лично. И утре ще раздава бонусите лично. Като чорбаджия на ратаите по Димитров ден. Лонг лив ББ!

fractal

Държавата да премахне плоския данък от 10% веведен от тройната коалиция и да въведе прогресивен данък печалба и необлагаем минимум и ще има за всички 

 

 

Magi

Хайде , бе!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×