facebook
twitter

Първа страница

Над 400 000 фирми трябва да декларират действителните си собственици

Крайният срок е 31 май. За неподалите ще има солени глоби
6 717
 Илияна Кирилова
Вместо да напомни на задължените, че трябва да изпълнят закона, Агенцията по вписванията реално създаде объркване.

Над 400 хил. фирми и още десетки хиляди неправителствени организации (НПО) ще трябва да подадат декларации кои са действителните им собственици пред Търговския регистър до края на май. Поредният административен тормоз за бизнеса е под благовидния предлог, че така ще се противодейства на прането на пари. Дори едноличните търговци и собствениците на еднолични ООД, където собствениците са очевидни, не са освободени от задължението.

Според новите правила от 1 февруари до 31 май действителните собственици трябва да бъдат заявени пред Търговския регистър с нотариално заверена декларация. Това означава нови разходи за търговците и НПО-тата - за нотариус и държавна такса за деклариране, а вероятно и за адвокат, който да подаде документа. Законът за мерките срещу изпирането на пари предвижда тежки санкции за неспазване на нормата - неподалите заявление за реалните си собственици могат да бъдат глобени с от 1000 до 10 000 лв. За дружества като банки, застрахователи, лизингови предприятия санкцията е от 2000 до 20 000 лв. Ако недекларирането продължи, организацията или дружеството ще бъде санкционирано всеки месец със същата сума, докато не заяви вписването. 

Санкциите ще се налагат от ДАНС, като законът й вменява да публикува своевременно на сайта си информация за влезлите в сила наказателни постановления, в това число данни за нарушителя, вида и естеството на нарушението и вида и размера на наложената санкция.

Основният въпрос, който няма отговор, е как ДАНС реално ще проверява декларациите. Агенцията очевидно ще разчита на случайни проверки и информация, подадена от банки или други институции. Интересно е как ще се проверява кой е действителният собственик или как ще се докажат подставените лица, които се водят собственици във фирми на хора от високите етажи на властта или издирвани престъпници. Прелюбопитно е и колко от офшорните фирми, за които декларирането също е задължително, ще спазят изискването. 

На сайта на ДАНС няма никакви указания във връзка с новото задължение на фирмите, публикувани са единствено новият закон и правилникът към него. "Сега" прати въпроси на ДАНС, но отговори не дойдоха.

Агенцията по вписванията (АВ), към която очевидно вече валят въпроси кой какво и защо трябва да декларира, преди седмица създаде лек хаос. На сайта си тя изброи кои образци на документи трябва да се попълват и обяви, че заявяването има декларативен характер. Затова търговците и фондациите сами трябва да преценят дали да подадат декларация за действителните си собственици. Законът обаче е императивен и не оставя място за преценка.

Същото бе поведението на Агенцията по вписванията и преди година, когато Търговският регистър беше блокиран от заявления на фирми, които трябваше да декларират при всяка промяна, че не дължат заплати на служителите си, а нямаше специален формуляр за целта. Тогава от агенцията отново отказваха да дават разяснения на обърканите заявители, които не знаеха как да изпълнят задълженията си, и по телефона им препоръчваха да си наемат адвокати, които да ги консултират. "Сега" прати въпроси до Агенцията по вписванията по новия казус, но не получи отговори.

Декларирането на действителните собственици трябваше да започне още от 1 октомври м.г. Това задължение беше отложено тихомълком, тъй като декларациите, с които ще става, са част от новия Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари, чието приемане правителството забави. Отлагането беше прокарано, като със закона за киберсигурността се промени законът срещу прането на пари. Мотив за промените е да се осигури практическото прилагане на приетия преди няколко месеца нов Закон срещу прането на пари и на Закона за офшорките на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. От тях следва да се обявяват действителните собственици на офшорните дружества, собственици на български фирми, както и физическите и юридическите лица, които действат в България в качеството си на доверителни собственици на тръстове и попечителски фондове.

Информацията за действителните собственици няма да е публична. Не го изисква и директивата, която се въвежда със закона. "В Европейския парламент от февруари 2017 г. е започнала инициатива за нова директива, която да предвиди задължителен публичен достъп до националните регистри за действителни собственици, с което да бъдат отменени всякакви ограничения за достъп", обясни адвокат Димитър Цвятков, цитиран от "Капитал". Пряк достъп до информацията ще имат дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор и "компетентните държавни органи", вероятно Министерството на финансите и НАП.

 

КАКВО СЕ ДЕКЛАРИРА

Трябва да се посочват идентификационните данни за действителните собственици - физически лица: имената, гражданството, ЕГН, държава на пребиваване, ако е различна от България, и др. Трябва да се посочват и данни за юридическите лица или други правни образувания, чрез които пряко или непряко се упражнява контрол върху лицата, фирмите, юридическите лица с нестопанска цел: всичко за физическото лице за контакт, постоянно пребиваващо в България. Изрично е посочено, че деклариране трябва да има и при всяка промяна на някое от вече посочените или вписани обстоятелства.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР се похвали пред Радев с „перфектна операция” срещу протеста

04.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6604 108
Божков: ДАНС се занимава дори с малолетните ми внуци

31.08.2020

10581 19
БНБ затяга контрола над търговските банки

26.08.2020

МИЛА КИСЬОВА

1851 6

Коментари

Доверчивия

дрън-дрън, в законите няма понятие "действителен собственик", "фиктивен собственик", "подставено лице"

Stern

Ами Барниръбъла на правото е готов да се заеме с въпроса.

Само чака да му сведат задачката и срока.

mick

Ето как управниците ни вдигат БВП...

JR

Муци! Хайдукатите и нотариусите ще захлебят. Ама публичност - йок...

Бостан.

dimdum

670 подписа средно на парче нотариус; за 33,5 часа работа - 4000 кинта. 120 кинта на час.

добре захлебват.

генек

И накрая ще се окажат няколко собственици...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

kempes

Ей сега Гинка изгоря.

Ще се окаже, че половината фирми на Пейо са нейни.

Абе защо ни правите на боядисани врабчета, мама му стара.

Един закон се приема в парламента само когато служи на богатите. Служи ли на народа, не се приема.

Как да ви го обясня като на малоумници.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

От обяснения файда йок.

Пробвай с картинки ?????????????????????

САТЪР
снимка на САТЪР

големи разходи  ?просто трябва преригстрация  з а собственост и да се забрани  офшорки да стопанисват каквото и да е в булгаристан❗️

Paco Pacov

И аз искам да се декларирам, като собственик на поне 100 по богати фирми, ама няма как да стане...

https://iconomicabg.blogspot.com

buratinob

Поредната гербава простотия.

Много добре знаят къде да проверят, ама не им стиска.

Сега пак ще тръгнат с кочана за глоби по женския пазар дето не са си подали декларациите.

whw

За офшорките Ок, ама за другите?

А за всеки който регистрира нова фирма трябва да сложат няколко  графи - реален и фиктивен собственик. И за партиите ще трябва да е така - кое е Чучелото и кой е Кукловода.

Чужденците умиргат от кеф. Посланиците сигурно си мислят, че са на друга планета.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Те убуу ше декларират.

Ама ногу бе!

НАП как ще обработи сичките 400 000 ⁉️

 

Препоръчваме:

да ги кара обръч по обръч ❗️

Влез или се регистрирай за да коментираш