facebook
twitter

Първа страница

Медицинските сестри ще опънат палатков лагер пред МС

1039
 БГНЕС
Пред входа на бившия партиен дом вчера беше опъната палатката, която през последните месеци стоеше първо пред парламента, после - пред здравното министерство. На нея медиците са поставили исканията си.

Медицинските сестри и здравни работници от цялата страна се събраха на протест пред Министерския съвет с искане за реформа в системата. Протестиращите опънаха палатка и заявиха, че са готови да спят в нея, докато не се срещнат с премиера Бойко Борисов. Това е пети национален протест на медицинските сестри от началото на годината.

„Протестът не е за заплати, а за реформи в системата. Държавата отпусна милиони левове, които не е ясно къде отиват и потъват като в каца без дъно. Искаме да сме сигурни, че правилно ще се разпределят. В момента те ще отидат както и преди - при същите хора, които крадяха и досега. Визирам болници, които не спазват законодателството. Работи се на 24-, 36-, 48-часови смени, има хора без медицинско образование. Съгласете се, че това не е реформа”, обясни медицинската сестра Мая Илиева, председател на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти. Заради активната си позиция по време на предишните протести тя бе уволнена от „Аджибадем Сити Клиник". Миналата седмица медицинските специалисти си основаха собствен синдикат, защото смятат, че КНСБ и "Подкрепа" не защитават активно техните права.

Медиците показаха фишове, на които пише, че получават 620 лева, въпреки че здравният министър твърди, че заплатите са 950 лв. 

През цялата година медицинският персонал на различни болници протестира заради лоши условия на труд и ниски заплащания. В Александровска болница един от лекарите дори обяви гладна стачка, която бе прекратена, след като ръководството на болницата се споразумя преди дни с протестиращите за увеличаване на заплатите с 22% и спешни ремонти в няколко клиники, които са в окаяно състояние.

 

 

Още

Караянчева: Вдигаме си заплатите, за да можем да даряваме!

03.04.2020

Обновена

77624 95
Схемата "60:40" за заплатите всъщност е 23:77

31.03.2020

17821 12
2-ра градска болница ще има отделение за болни от коронавирус

17.03.2020

Обновена

4121 61
×