facebook
twitter

Първа страница

КЗК предложи амнистия за нелегалните търговци с горива

Еднократното опрощаване на дължимите данъци и акцизи без санкции за минал период щяло да насърчи изсветляването на пазара
930
Илияна Кирилова
И този път обяснение или наказани за еднаквите цени на горивата няма.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи амнистия за търговците на горива, които работят в "сивия" сектор. Идеята е те да не бъдат преследвани за предишни данъчни и административни нарушения и задължения, ако доброволно излязат на светло. Препоръката е залегнала в секторния анализ на антимонополната комисия, която вчера пусна резултатите от поредното си проучване на пазара на горивата.

Анализът започна през есента на 2018 г., след като масовият бензин А95 надхвърли 2.50 лв. за литър, с което горивата у нас станаха по-скъпи дори от тези в Люксембург. Щафетното вдигане на цените без ясни аргументи доведе до серия от протести в различни градове на страната. Комисията не е открила нередности, но дава препоръки.

"Следва да се проучи възможността за създаване на механизъм за оздравяване на сектора. Това би могло да се осъществи, като с нормативен акт еднократно се даде възможност на предприятията от сивия сектор да хармонизират своята дейност с действащата нормативна уредба и да изпълнят доброволно неизпълнените до този момент данъчни, административни и др. задължения към държавните органи, отговорни за спазването на данъчното законодателство", изтъкват от КЗК. Така неизрядните до този момент сиви търговци ще могат да излязат на светло, без да се опасяват от санкции за минал период. 

Допитване сред търговците на горива установило, че за тях сивият сектор наред с липсата на данъчни складове и ведомствените бензиностанции е сред най-сериозните трудности за бранша. Проблемът бил най-вече в търговците, които не отговарят на изискванията, не са свързани с НАП и продават бензин или дизел от цистерни и микробуси. Пазарът не работел добре и заради т.нар. ведомствени бензиностанции, спрямо които изискванията са значително занижени. Липсата на възможност да се установи по безспорен начин дали тези обекти зареждат с гориво единствено превозните средства на фирми и земеделски производители за собствените им нужди създава съмнения относно нерегламентирана продажба на трети лица. Това ги поставя в привилегировано положение спрямо останалите играчи на пазара. Отделно от това продажбата на горива с лошо качество на пределно ниски цени влияе негативно на индустрията и я обрича на дългосрочно недостатъчно добро инвестиране, финансиране и развитие, оплакват се самите търговци. 

КЗК предлага още да се завиши контролът за качеството на горивата, да се изградят държавни данъчни складове (особено до гранични пунктове) по примера на Чехия и Португалия. Друг извод е, че процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели трябва да се ускори. За целта обаче трябва да се сформира междуведомствена работна група, която да обсъди предложенията и да се произнесе в "разумен срок". Дъpжaвaтa в лицeтo нa Hapoднoтo cъбpaниe, Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe, aгeнция "Mитници" и Дъpжaвнaта aгeнция зa мeтpoлoгичeн и тexничecĸи нaдзop бездейства или създава дoпълнитeлни пpeчĸи пpeд ĸoнĸypeнциятa нa пaзapa нa гopивa в Бългapия, е един от основните изводи от секторния анализ.

Това е поредното проучване на КЗК за сектора на горивата у нас. Преди две години регулаторът се усъмни, че "ЛУКойл България", "Еко България", "Шел България", ОМВ-България, "НИС Петрол" и "Петрол" умишлено държат цените високи. Подозрения имаше и към Българската петролна и газова асоциация и "Ромпетрол България", а отделно "ЛУКойл Нефтохим" бе разследван за монопол. В крайна сметка обаче това не се доказа, а петролните фирми сами предложиха мерки за самоконтрол, с които пазарът на горива да се регулира.

 

НА НОВ ГЛАС

Продажбата на горива на цени под себестойността от страна на някои търговци е довела до рязко намаляване на инвестициите в бранша, затваряне на търговски обекти и трайна загуба на клиентска база, смятат от КЗК. Търговците препоръчват стриктен контрол върху вноса, за да се отчитат плащането на всички държавни такси (мита, акциз, ДДС) и реално внесените количества в страната. Петролният бизнес се оплаква и от честите законодателни промени, както и от липсата на достатъчно данъчни складове. Причината е, че участниците, които разполагат с големи помещения, са твърде малко. Както неведнъж е подчертавано, монопол при данъчните складове има "ЛУКойл". Изграждането на нови складове изисква сериозна инвестиция, включително и заради високите изисквания, на които те трябва да отговарят.

 

КРИТИКА

Идeятa нa миниcтъpa нa финaнcитe Bлaдиcлaв Гopaнoв зa oпoвecтявaнe нa ĸacoвитe бeлeжĸи нa цeнитe, нa ĸoитo тъpгoвцитe нa дpeбнo ĸyпyвaт гopивaтa, би довела до нaмaляване на cтoпaнcĸaтa нeзaвиcимocт нa yчacтницитe и дo cъздaвaнeтo нa ycлoвия, ĸoитo дa yлecнявaт ĸoopдиниpaнeтo мeждy yчacтницитe нa пaзapa, смята КЗК. Законът предвижда глоби до 10% от оборота на фирми, които по един или друг начин пречат на конкуренцията. До момента обаче нито една фирма от петролния бранш не е била санкционирана след някой от секторните анализи на КЗК, защото комисията не е откривала нарушения.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВАС отхвърли жалбата срещу строежа на националната детска болница

27.11.2019

558 13
Данъчни складове за горива без видеокамери ще плащат до 10 000 лв. глоба

22.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

123 1
Патилата на ЧЕЗ в царството на Кой

07.11.2019

Юлиaна Бончева

2105 6

Коментари

buratinob

За наркотиците и убийствата кога?

За един приятел питам!

 

volog2

Амнистоя ама не за дребните, а  за Лукойл ще да е

volog2

И аз така си помислех, че на българския пазар именно продажбата на горива под себестойност е най-големият проблем. Имайки предвид, че редовно след изваждането на акцизите и  ДДСто “себестойноста” на горивата е най-висока в ЕС, трябваше да се сетя, че баш това е полето за за изява на измамниците - да продават под нея и то с много. Гадове. 

вила

Избелването на всички бандити е главната задача на всяко ОПГ,превърнало държавата в свой палаш.От  пожарникарина/Ако,Ваньо/до имамина.

inventus

Нещо много зачестиха тези амнистии...предизборно преброяване на дивите зайци ли е...що ли?

САТЪР
снимка на САТЪР

защо амнистия а не конфискация?

нещо  жизнено важно ли внасят?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×