facebook
twitter

Първа страница

Изборите в България: Съмнения за манипулации и купени гласове

Бизнес у нас само привидно се прави лесно, констатира доклад на германската фондация "Фридрих Науман"
1212
Снимка: Архив
Контролираният вот е един от проблемите на българските избори, се казва в доклада.

В България е проблем кой и как финансира партиите, как се използват медиите по време на кампания, купуването на гласове, контролираният вот и ограничението воденето на кампания да става само на български език. Това е един от изводите в годишния доклад за 2018 г. на германската фондация „Фридрих Науман“ за състоянието на свободата в 45 държави. Документът отчита, че през последните години изборите в България са, общо взето, честни, но управляващите не изчистват изборния процес от съмнения за манипулации и спекулации.

Съвсем очаквано страната ни е на последно място по върховенство на закона сред държавите в ЕС през 2018 г., както и най-силно корумпираната държава в него. "Формално погледнато, правораздавателната система е независима, но също така е подложена на масиран политически натиск, както и на натиск от заможни бизнесмени", констатират авторите на доклада. Според тях "организираната престъпност, влиятелни олигарси и корупцията по високите политически етажи" могат да подронват демократичните процедури. Докато изборите за нов съдебен съвет бяха окуражаващи, останалите неотдавнашни назначения в съда бяха белязани от компромисите на политическите партии вместо със заслуги, се казва в доклада.

Прилагането на държавните регулации е слабо или произволно, а системата е задръстена от забавени дела, което води до високи разходи на засегнатите и липса на справедливост в разумен срок. Процедурите за несъстоятелност отнемат средно над 3 години. Няма правила предприемачите да получат втори шанс в разумен срок след обявяването на банкрут, посочват анализаторите. Бизнес се започва евтино, но бавно, казва фондацията. Свързването на обекти с електрическата мрежа е много скъпо и отнема много време. Данъците не са високи, но регулациите са твърде усложнени, което изисква часове работа на счетоводството за спазването им.

Корупционната среда стимулира растежа на сивия пазар в България, който е най-големият в ЕС и възлиза на близо 30% от БBП“. Основният катализатор на корупцията оставали „неформалният съюз на политическата и бизнес олигархия, организираната престъпност, само частично реформираната тайна и пристрастните медии," се казва още в доклада.

 

ЦЕНЗУРА

Медийната среда, която е „частично свободна“, се влошава и България заема последното място в ЕС, а е само преди Русия, Беларус и Турция. Има сериозни притеснения от силната концентрация на собствеността, непрозрачните медийни структури, прекалената близост с властта и употребата на комуникационните бюджети на ЕС за печелене на лоялност. Има тормоз над журналистите, който ги кара да прибягват до автоцензура. „Независимостта на журналистите е възпрепятствана от нарастващия натиск от страна на политици и собственици на медии, които поддържат близки отношения с властимащите. Бюджетите за съобщаване на програми на ЕС в България се използват като инструмент за влияние върху медийната среда в страната“, се казва в изследването.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Опашката на гущера се удължи до Брюксел
Цените на апартаментите у нас се качват по-бързо от средното за ЕС

22.04.2019

Алиса Иванова

332 1
Ново напрежение във Вашингтон заради доклада на Мълър

19.04.2019

1188 4

Коментари

ablepsia

ограничението воденето на кампания да става само на български език.

 

Ахъм, в демократична Германия много ли се радваха на предизборни кампании на турски език? Или Ердоган се обръщаше към турците в Германия на немски?

https://clubz.bg/4158-germaniq_na_noj_sreshtu_erdogan

ablepsia

Медийната среда, която е „частично свободна“, се влошава и България заема последното място в ЕС, а е само преди Русия, Беларус и Турция. 

Къде е "само преди"  Русия, Беларус и Турция? 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

"В България е проблем кой и как финансира партиите, как се използват медиите по време на кампания, купуването на гласове......"

Няма тъквоз нещо!Всичко е честно и почтено.Всеки гласува по съвест.Според зависи.Има съвести за 20 лв.,има за 50,даже и за 100.А за да няма злоупотреби,в изборната нощ един много красив и умен физкултурник лично носи чувалите на гръб.Хем ги пази,хем тренира.

цензура

Не е верно, гласове вече се купуват само където няма герберски кмет, навсякъде другаде хората вече са дресирани и не се налага купуване.

 

Циганите гласуват масово за герб, иначе ще им спрат помощите, така им казват и тия си знаят. После застават пред изборните секции и стоят там за калабалък, българите като видят такива едни "уханни" тумби пред секциите и правят кръгом обратно - това е една добре смазана машина вече и няма грешка, точно поради тази причина не искат електронно гласуване, вие представяте ли и да не могат да ограничат гласуващите българи? 😉

ONOGUNDUR

И на някой ще му пукне ли от тези констатации!

Paco Pacov

Няма такова нещо. Как можахте да си го помислите? В България такива партии няма. 

https://iconomicabg.blogspot.com

wreckage
снимка на wreckage

Има сериозни притеснения от силната концентрация на собствеността, непрозрачните медийни структури, прекалената близост с властта и употребата на комуникационните бюджети на ЕС за печелене на лоялност.

🚾🚾🚾  🚾🚾🚾  🚾🚾🚾  🚾🚾🚾

🚾          🚾          🚾    🚾  🚾    🚾

🚾          🚾🚾🚾  🚾🚾🚾  🚾    🚾

🚾          🚾          🚾          🚾    🚾

🚾          🚾🚾🚾  🚾          🚾    🚾    🚾

Влез или се регистрирай за да коментираш

×