facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ ще развърже ръцете на КОНПИ за пълен произвол

Ще се конфискува имущество дори на оправданите от съда по стария закон, предвижда поправка на Данаил Кирилов
1785
Илияна Кирилова
Данаил Кирилов

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да може да се разправя дори с невинни хора, които са попаднали на мушката й по стария закон за конфискацията, предвижда законопроект, внесен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. 

Ако мнозинството в парламента приеме безропотно поредната скандална поправка на ГЕРБ, тогава проверките за конфискация ще стигнат до невиждани абсурди. Например хора, които са напълно оправдани за корупция, могат да изгубят имущество и пари, за които обвинението е смятало, че са подкупът.  Депутатите ще разгледат предложенията светкавично, като проектът предвижда те да влязат в сила от 23 януари догодина.

Проектът е отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд от 7 декември, според което няма как да има конфискация на имущество, ако проверяваният е бил оправдан или разследването срещу него е било прекратено. Тълкувателните решения имат силата на закон. Това засяга делата по Закона за отнемане на незаконното имущество, който действаше между 2012 г. и 2017 г. По него, за да започне проверка на комисията, се искаше само прокурорско обвинение. В действащия закон може да се иска конфискация и без наказателно дело, но трябва да има установено сериозно разминаване между доходи и имущество. Според него конфискацията не се прекратява за оправданите или при отпадане на обвиненията. Този абсурд вече ще важи и за старите случаи. 

Другата ключова промяна в закона, предлагана от Кирилов, е сроковете за проверка да не са задължителни, а само инструктивни. Сега е регламентирано, че комисията има година и половина да рови в имуществото и ако в този период не предяви иск за конфискация, губи това си право. Пред "Лекс“ Кирилов отрече, че така се създава възможност за безкрайни проверки и ще отпадне дисциплиниращият ефект на сроковете за антикорупционната комисия. Според него тези промени се правят спешно, а всъщност вече е разработен по-мащабен проект за промени в антикорупционния закон, който може би ще бъде внесен до края на седмицата.

"Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. В много случаи обаче е трудно да се съберат годни доказателства, които да са достатъчни, за да се достигне до осъдителна присъда в наказателното производство. И в тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени и отнети", пише в мотивите към предложението на Кирилов. Според него България е една стъпка напред в ЕС, като разрешава още от 2012 г. конфискация без присъда.

 

КАПАЦИТЕТ

Кирилов пише в мотивите си, че предложенията му са в интерес на хората с увреждания, защото сега гражданската конфискация ще бъде прекратена, ако някой е оправдан, но не и ако е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието. "Нито в българското и правото на ЕС, нито в международното право се допуска възможност за тълкуване, което води до неравноправно третиране на хората с увреждания, каквито са изпадналите в продължително разстройство на съзнанието", разсъждава правното острие на ГЕРБ.

 

ДЕЛА

Заради тълкувателното решение на ВКС антикорупционната комисия трябвало да оттегли 19 иска за над 21 млн. лв. Делата били: две за измама на обща стойност 1 113 711 лв., две за документна измама в особено големи размери на обща стойност 898 858 лв., едно за изнудване на стойност 56 548 лв., едно за безстопанственост за 1 998 438 лв. и т.н. Специално е споменат процесът за конфискация срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров, който беше оправдан на всички инстанции. От него комисията се опитваше да отнеме имущество за близо 1 998 046 лв. След тълкувателното решение Софийският градски съд е прекратил делото.

Ключови думи:

конфискация, ГЕРБ
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов закачи стари познайници от СДС към евролистата на ГЕРБ

21.03.2019

Людмил Илиев

77
На 31 март ГЕРБ ще представи листата си с кандидати за евродепутати

19.03.2019

680 26
Сменете изборната система, а не парламента!

18.03.2019

Людмил Илиев

1713 17

Коментари

Mастар

Еми сараиите искат да имат по-праяка и по-дълга пръчка. 

Лакеите изпълняват!

 

Penchobre

Герберлъка вярва, че КПКОНПИ ще е все техен! Хммм... Барцелоооонаааа!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y1fiOJDXA-E

revenant

Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. ..., пише в мотивите към предложението на Кирилов. 

Като поощрение ли го разглеждат?

tzarevetz147

Искат да влезе в сила не от 23 януари догодина, а от 23.01.2018 г. Вижте им Проекта и §3 от него в сайта на Народното събрание. Браво Барни, така се пишат закони. От човека и за човека. Що не вземат да върнат и Закона за хората с увреждания с обратна сила, например от 01.01.2018 г. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×