Медия без
политическа реклама

ЕС планира още 1 млрд. евро за Анкара заради бежанците

Очаква се евролидерите да вземат решение идната седмица

11 Окт. 2019
Кюрдски семейства бягат от домовете си в Рас ал Ейн заради турската офанзива в Североизточна Сирия.
ЕПА/БГНЕС
Кюрдски семейства бягат от домовете си в Рас ал Ейн заради турската офанзива в Североизточна Сирия.

В ЕС се обсъжда отпускането на допълнителни 1 млрд. евро за Турция по силата на съвместното изявление ЕС-Турция от 2016 г., съобщи "Политико". Тогава Анкара се ангажира да приема обратно всички бежанци, влезли в ЕС от територията на Турция, а Европа осигури 3 млрд. евро за издръжката им. Преди това ЕС бе подпомогнала Турция с други 3 млрд. евро. Очаква се следващата седмица въпросът за допълнителното финансиране да бъде решен от евролидерите, които ще заседават в Брюксел. 

Изданието цитира гръцкия министър на миграцията Георгиос Кумуцакос, който не потвърждава сумата, но подчертава нуждата от допълнително финансиране за бежанците. "ЕС определено трябва да разгледа необходимостта от ново финансиране въз основа на съвместните договорки... това ще даде уверения на европейците, че тези пари ще се похарчат добре", заявява той. Кумуцакос заедно с министрите на вътрешните работи на България и на Кипър Младен Маринов и Константинос Петридис внесоха на заседанието на министрите на вътрешните работи от ЕС съвместна инициатива, която призовава за повече внимание към притока на бежанци през Източното Средиземноморие и отпускане на повече средства от настоящия и бъдещия бюджет на ЕС за Турция и за Гърция, България и Кипър за справяне с мигрантската криза.

ЕС няма да плати нито цент за обособяване на "зона за сигурност" при турската инвазия в Северна Сирия, в която да се местят бежанци от лагерите в Турция. Това заяви категорично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който призова Анкара да прекрати военната си операция в Сирия. Това няма да донесе нищо добро, заяви Юнкер в ЕП. Той подчерта, че споразумението на ЕС с Турция за миграцията дава резултати и Анкара остава ключов партньор. 

Планът на Турция за "зоната за сигурност", която ще е с 480 км дължина, е там да се разселят над 1 млн. бежанци, които да се занимават със земеделие и животновъдство. Смята се, че целият проект ще струва 27 млрд. долара, които Турция смята да събере от Европа и богатите на петрол страни, а изграждането на зоната и инфраструктурата ще се възложи на турски компании, пишат турски медии. 

И върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини излезе с декларация по повод турската инвазия. В текста, публикуван и от българското МВнР, се изтъква, че според ЕС устойчиво решение на конфликта в страната не може да бъде постигнато с военни средства и ЕС призовава Турция да прекрати едностранните си военни действия. Малко вероятно е така наречената безопасна зона в Североизточна Сирия, както си я представя Турция, да отговори на стандартите на Върховния комисариат на ООН за завръщане на бежанците, се казва в позицията.

Междувременно от САЩ идват заплахи за бъдещи санкции срещу Турция. Сенаторът от Демократическата партия Крис ван Холън написа в Туитър, че се подготвя законопроект с подкрепа от двете партии за санкции срещу Турция. Президентът Тръмп пък защити решението си да изтегли американските войници от Североизточна Сирия. Той написа в Туитър: "Да отидем в Близкия изток е най-погрешното решение, взето в историята на нашата страна".

Коментар - на стр.10

--------

ОПОРНИ ТОЧКИ

"Кюрдите не ни помогнаха във Втората световна война, не ни помогнаха с Нормандия например. Споменават различни битки, но те не са били там", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на събитие в Белия дом, защитавайки решението си да изтегли американските войски от Северна Сирия и да даде зелена светлина на Турция за офанзива. Близо 11 000 кюрди от Сирия и Северен Ирак загинаха в сражения с терористите от "Ислямска държава", за да ликвидират териториалното им присъствие в двете страни. "Похарчихме огромно количество пари да помагаме на кюрдите. Те се сражават за своята земя. Когато казвате, че са се сражавали заедно със САЩ, да. Но те са се борили за собствените си земи", каза още Тръмп. Той поясни още, че научил, че кюрдите не били помагали за Нормандия, от "много, много силна статия". Местни издания пишат, че думите на президента изглеждат като директни цитати от коментар на консервативния анализатор Кърт Шлихтър за изданието "Таунхол".

Последвайте ни и в google news бутон