Медия без
политическа реклама

Доказателствата срещу арестувания за пробива на НАП съвсем олекнаха

Прокуратурата сама освободи Кристиян Бойчев и намекна, че той може да се размине само с 1000 лв. глоба

Адвокатите Георги Стефанов и Любен Казанлиев, които защитават Кристиян Бойчев по обвинението срещу него, са категорични, че прокуратурата не разполага с доказателства.
bTV стопкадър
Адвокатите Георги Стефанов и Любен Казанлиев, които защитават Кристиян Бойчев по обвинението срещу него, са категорични, че прокуратурата не разполага с доказателства.

Версията на службите, че 20-годишният Кристиян Бойчев е хакерът, който стои зад атаката срещу информационната система на НАП, съвсем олекна, след като видни IT специалисти и адвокатите му показаха пробойните в представените доказателства. Вчера прокуратурата сама поиска той да бъде освободен с най-леката мярка за неотклонение "Подписка", макар и с други основания. 

Аргументите на държавното обвинение са впечатляващи. Оказа се, че макар да събира чувствителна информация за всички граждани и фирми в страната, инфраструктурата на НАП не е критична и не попада под особената защита на закона. В писмо до Софийска градска прокуратура от приходната агенция обяснили, че не са изпълнени изискванията на Наредбата за обявяване на информационната система за критична инфраструктура. БНТ съобщи, че е имало предложение до Министерство на финансите информационната система на НАП да бъде обявена за критична инфраструктура, но по неизвестни причини това не се е случило. От прокуратурата обяснили пред телевизията, че това веднага преквалифицира обвинението срещу Кристиян Бойков в по-леко и най-вероятно ще доведе до сваляне на наказателната му отговорност и замяна с административно наказание - глоба в размер на 1000 лева.

Кристиян Бойков беше задържан във вторник, само ден след като личните данни на над 5 млн. български граждани и фирми бяха разпространени в интернет от неизвестен хакер. Първоначално той беше обвинен за неправомерен достъп до система, която е част от критичната инфраструктура на държавата. За това се предвижда до 8 г. затвор.

Представените доказателства срещу Бойков обаче веднага бяха разбити от специалистите. Шефът на Кристиян Бойков във фирмата за киберсигурност "Тад Груп" Георги Янков се осъмни в бързината на службите, с която са достигнали до предполагаемия извършител на хакерската атака. "Странно е, че след толкова кратко време ГДБОП дори имат информация за извършителя. Те лично познават Кристиян, не са се запознали по време на ареста. Той е работил с тези хора, били са заедно по много конференции. Затова и първоначално ние говорихме съвсем свободно със служителите от ГДБОП. Те казаха, че действат по сигнал, получен на техния сайт", разказа той пред bTV.

Според адвоката на Бойков Любен Казанлиев е абсурдно постановлението на прокуратурата за привличане под наказателна отговорност да съдържа 4 реда мотиви, а в последвалото прессъобщение те да бъдат няколко страници. "Ние научихме от пресрелийза на прокуратурата какви доказателства имат. В постановлението фигурира единствено името на машината, която е пострадала. Всичко останало - какъв бил лог файлът, който били намерили, какво било неговото съдържание, е в прессъобщението, а не в документа, който се дава на адвокатите", възмути се той. 

Вторият защитник на Кристиян - адвокат Георги Стефанов, определи обвинението на прокуратурата като "негодно". "Не знам защо прокуратурата иска мярка за неотклонение на 4 реда обвинение, което не съдържа дори дата и период на извършване. Ставало дума за действия през система, която касае възстановяване на ДДС, а в същото време говорят за изтекли годишни данъчни декларации. В тази система такива няма", коментира той. Според него самият факт, че хакерската атака е извършена през операционната система "Уиндоус", означава, че е дело на аматьор. Тази теза изрази и адвокат Казанлиев, който посочи, че Кристиян работи само под "Линукс".

Адвокат Стефанов сподели, че клиентът му подозира, че е бил натопен от конкурентна фирма, защото работил по сериозни проекти. Кристиян е разказал още на адвокатите си, че "цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае някакви факти". "Искали са да признае, че той е извършителят на това деяние. Защо той да го признава, след като има такива безспорни доказателства?", попита адв. Стефанов. 20-годишният младеж е бил разпитван без адвокат, въпреки че изрично е поискал такъв. Бил е заплашван, че ако не се признае за виновен, ще има последствия, а ако го стори - ще бъде освободен незабавно. 

 

ФАЛШИФИКАЦИЯ

И двамата защитници на обвиняемия бяха категорични, че няма абсолютни доказателства срещу Бойков. Според тях откритият лог файл, който е оставен от компютър, кръстен "Криссс", не е безспорна следа. "И аз мога да си кръстя машината Крис", отбеляза адв. Казанлиев. 

Софтуерният експерт и основател на академията за IT специалисти "Телерик" Светлин Наков публикува във фейсбук групата "Програмиране в България" факти, които сочат, че основната улика срещу Кристиян Бойчев е била фалшифицирана. "Архивът, който изтече, е създаден под "Линукс". Подпъхнатият по-късно файл е създаден под "Уиндоус" от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС", написа той, прилагайки снимка, която доказва думите му.

Още по темата