facebook
twitter

Първа страница

Цацаров прати полицаи в 746 къщи за гости

Следва проверка на закупените с европари джипове, яхти и АТВ-та
1370
Снимка: Архив
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посъветва журналистите да очакват развитие по разследването срещу Александър Манолев.

След скандала с вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който е разследван заради кокетно имение до Сандански, построено с еврофондове, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на всички къщи за гости, вдигнати с европари от 2011 г. досега.

Държавното обвинение ще отиде "на гости" в 746 къщи, за които е било осигурено европейско финансиране от Държавен фонд "Земеделие" на обща стойност 202 млн. лева. Това съобщи пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Прокуратурата ще изисква документи за категоризация на обектите, които обичайно били една или две звезди, ще преглежда регистъра за броя на настаняваните туристи, разрешителните за строеж и колко данъци са били платени от дейността на всяка къща. „Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране, са посочили това като основна дейност“, каза Арнаудова. Тя изтъкна, че „за част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално, след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите“.

Румяна Арнаудова обясни още, че някои от къщите за гости, които ще бъдат проверени, се намират в райони, където има процъфтяващ туризъм, какъвто е Черноморието, а по условията на програмата това не би трябвало да е така. На въпрос как държавното обвинение може да установи кой е действителният собственик на имота, след като често се използват подставени лица, Арнаудова избра да запази конспиративност, тъй като, ако разкрие процеса пред медиите, ще бъдат предупредени нарушителите и те могат да покрият следите си.

Говорителят на главния прокурор коментира и разследването срещу Александър Манолев. Според разследване на сайтовете "Биволъ" и "Благоевград нюз" бившият зам.-министър използва къщата за гости като частна вила. За имота са били отпуснати 380 хил. лв. по европроект, а плащането е било одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е бил зам.-министър на туризма. Имотът никога не е функционирал като семеен хотел за развитие на селски туризъм, се казва още в разследването.

Румяна Арнаудова заяви, че при претърсването на къщата е установено, че тя е била почистена предварително. "Дори липсваха дисковете от видеонаблюдението", добави тя. Имението било празно и заключено, но полицията е успяла да влезе, защото предния ден някой оставил ключ в община Сандански с указанието "моля, не разбивайте". Служителите в общинската администрация обаче не помнели кой е мистериозният човек. В хода на разследването е бил разпитан и Александър Манолев. Очаква се развитие по случая да има в четвъртък.

 

Активност

Освен къщите за гости прокуратурата ще проверява и закупените с европари моторни превозни средства, които се използват за неземеделски цели. Купувани са леки коли, предимно джипове, яхти и АТВ-та. Предназначението им било да разхождат туристите в планината и морето.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е усвоила едва 12% от европарите за регионален туризъм
И Борисов бе даден на прокурор заради недекларирана постройка

23.05.2019

Мартин Георгиев

3273 4
Обвиниха непълнолетен в опит за убийство

22.05.2019

838 1

Коментари

RanBosilek
снимка на RanBosilek
този говорител "става" ;^)
Simplicissima
снимка на Simplicissima

И шефът на говорителя става.

Нали ги подбира главният пимп на републиката -- мамин Делянчо.

 

Делян Пеевски е главният сводник на българските политици.

Подбира ги по сексапил, както му е ред.

Заради електората се старае!

Зарад бахура с босилек.

 

 

ШКОЛНИКА МАРЕК

Интересно, но тук мога да пиша коментар. На другия материал за Манолев няма достъп и не мога да вляза. Не съм кой знае какъв фен на Йончева още от времето, когато беше заедно със Станишев. Интересното в случая с къщите на свекър й е, че инфото май са го имали отдавна. Какво са чакали, че не са започнали проверка?  Ами я ако се окаже, че Йончева е станала снаха на свекър си след строителството? Ей, вие, що биете негрите?

mi6osp.

За да направи истинска проверка на тези над 700 къщи, на прокуратурата ще ѝ трябва поне година.

Целта на проверка, направена за месец, може да е само  да бъдат изловени няколко нагли нарушителя без връзки във властта и ГерБ и да бъдат укрити всички  нагли нарушители с връзки във властта.

peniko

Тая дама е много добра ..... за сцената: оня ден ми приличше на  Дездемона, а днес на Мелпомена

Влез или се регистрирай за да коментираш

×