facebook
twitter

Първа страница

Агенцията за детето се намеси в защита на пловдивския "терорист"

Премиерът не се възмути от службите и посъветва медиите да не коментират
948
 МВР
Премиерът Бойко Борисов препоръча на медиите по-малко да коментират, повече да гледат картинките, разпространени от МВР след акцията по задържането на 16-годишния ученик от Пловдив, обвинен в тероризъм.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) проверява дали "информационна агенция" е нарушила Закона за закрила на детето, след като е разгласила лични данни на 16-годишния ученик, който беше задържан в Пловдив по обвинение за тероризъм. В същото време ведомството не отправя упрек към прокуратурата, че превърна случая в медийна сензация и не пита дали има теч на информация от службите към медиите. На този фон премиерът Бойко Борисов похвали службите, че са направили "всичко, каквото трябва" и лаконично препоръча на медиите "по-малко коментари и да гледате картинките". Борисов явно визира публикуваните от МВР веществени доказателства като амониева силитра, тръби, книги за ИДИЛ...

Агенцията разпространи във вторник позиция, в която се твърди, че при деца, заподозрени или обвинени в нарушаване на наказателния закон, Конвенцията на ООН гарантира зачитане на правото на личен живот и неразгласяване на лични данни на всички етапи на следствието и процеса. Този основен принцип е заложен и в Закона за закрила на детето. "В тази връзка за пореден път напомняме, че при оповестяването от медии на прояви при деца не следва да се посочват лични данни за тях, включително техните образи, за да не бъдат идентифицирани, поради риска от повторна виктимизация, стигматизация, трудно предвидими негативни последствия в дългосрочен ефект върху развитието на детето и създаване на негативни нагласи по отношение на него, включително при неизяснени обстоятелства, предмет на съдебно разследване", посочват от ДАЗД.

Според ведомството има вероятност законът да е нарушен, тъй като информационен сайт оповести публично името на задържания тийнейджър, училището и класа, в който е ученик, както и имената на неговите родители и професията им. В същото време от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обявиха, че ще "сезират всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на дете, пострадало от престъпление". Няколко пловдивски медии пък излязоха с декларация, адресирана до СЕМ и специализираната прокуратура, срещу потъпкването на професионално-етичните стандарти в журналистиката.

Агенцията за защита на детето обаче не критикува прокуратурата, която на гърба на непълнолетното момче превърна случая в пиар акция. Никой не задава и въпроса дали има теч на информация от службите към жълти медии, които в търсене на сензацията обсадиха училището на тийнейджъра, разпитваха негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваха семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка. Вместо това ДАЗД е изпратила писмо до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията, с което иска да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация. Също така е сезирала „Социално подпомагане” и областната дирекция на МВР в Пловдив, за да окажат подкрепа на непълнолетния и неговото семейство, без да се възпрепятства провеждането на досъдебното производство. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

5869 33
И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2252 13
Трите капана за властта щракнаха

Коментари

Дагоев

Интересно. Ако беше избил съучениците си и оцелял как щяха да реагират?

Миряна Б.

Детето направило ли е признания? Ужасна дилема, като при РадионРазколников..

В разговоре с Соней Мармеладовой Раскольников объясняет причины совершённого им преступления отнюдь не радением о судьбе близких или даже всего человечества — в основе его деяния лежат иные мотивы: «Я просто убил, для себя убил; для себя одного… Мне другое надо было узнать… Смогу ли переступить или не смогу!… Тварь ли я дрожащая, или право имею»[154]. Более подробно идея Родиона Романовича раскрывается в его беседах со следователем. Зимой, за полгода до убийства, герой написал статью «О преступлении», в которой обосновал деление человечества на два разряда. Низший разряд — это обыкновенные люди, существующие в рамках заповеди «Не убий». К высшему относятся Наполеон, Магомет, Ньютон, Кеплер, Ликург, Солон и другие «законодатели человечества»; они, согласно теории Раскольникова, «имеют право разрешить своей совести перешагнуть… через иные препятствия». Отправляясь с топором в дом Алёны Ивановны, Родион Романович примеряет свою теорию на себя, пытаясь определить, к какому разряду он принадлежит[101].

Когда Порфирий Петрович впервые выводит разговор на статью, Раскольников припоминает, что «действительно написал… по поводу одной книги». Исследователи выдвигали разные версии относительно её названия. По мнению Фёдора Евнина, речь шла о сочинении Наполеона III «История Юлия Цезаря», изданном весной 1865 года в Петербурге[155]. Выход книги сопровождался дискуссиями и в российской, и в зарубежной прессе, за которыми Достоевский внимательно следил. Возможно, его заинтересовали отдельные фрагменты из предисловия к «Истории…», перекликающиеся с тезисами Раскольникова: «Когда необыкновенные дела свидетельствуют о величии гениального человека, то приписывать ему страсти и побуждения посредственности — значит идти наперекор здравому смыслу»

Влез или се регистрирай за да коментираш